Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - ANTALYA Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Egemen Aktaş, acil servislerdeki güvenliksiz ve uzun süreli çalışma şartlarının madenlerdeki iş ortamından farkı olmadığını belirterek, "Acillerde yaşanan şiddet olaylarındaki artış ve güvenliksiz ortamlarda çalışmanın getirdiği ölümler bizleri kaygılandırmakta, mesleğimizden soğutmaktadır" dedi.
ATO tarafından, aile hekimlerine acil serviste nöbet tutma zorunluluğu getiren uygulamayı protesto etmek amacıyla Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenlendi. 'Nöbete hayır' yazılı dövizler taşıyan hekimlerin eyleminde açıklamayı yapan ATO Genel Sekreteri Egemen Aktaş, acil servislerdeki güvenliksiz, kapasitesinin üstünde ve uzun süreli çalışma şartlarının madenlerdeki iş ortamından farkı olmadığını dile getirdi.
'SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR'
Sağlık çalışanlarının da iş cinayetlerinden payına düşeni aldığını aktaran Aktaş, geçen hafta Erzurum'da bir hastanede taşeron işçi olarak çalıştırılan laboratuvar teknisyeninin, görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne bağlı olarak yaşamını yitirdiğini anlattı. Çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle sağlık çalışanlarının hastalarına nitelikli hizmet sunamadığına dikkati çeken Aktaş, bu durumun sağlık çalışanlarını mutsuz ettiğini, tükenmişlik sendromu yaşamalarına yol açtığını ve mesleği sürdürmelerinin zorlaştığını vurguladı.
90 MİLYON BAŞVURU
Acil servislerdeki hekim açığının yanlış sağlık politikaları sonucu ortaya çıktığını dile getiren Aktaş, "Bu birimlerde çalışan hekim sayısı neredeyse yarıya düşmüştür. 76 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de acil başvuru sayısı 90 milyona ulaşmıştır. Nüfusu bu denli aşan acil servis başvurusuna başka ülkede rastlanmamaktadır" dedi. Acil servis çalışanlarının bu yoğunluğu karşılamakta zorlandığını aktaran Aktaş, abartılı başvuru sonucunda acil servislerin sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarının en sık yaşandığı birimler haline geldiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından acil servislerdeki yoğunluğun karşılanması için aile hekimlerinin nöbet tutmaya zorlandığını anlatan Egemen Aktaş, yasanın iptali için açılan davalara rağmen nöbet listesi hazırlanıp uygulamaya konulmasının uygun olmadığını belirtti.
HALK SAĞLIK TEHDİDİ
Aktaş, şöyle konuştu:
"Toplum kızamık, suçiçeği, çocuk felci gibi aşılarla önlenebilen salgın hastalık tehdidi altındayken şeker, yüksek tansiyon, astım, obezite, kanser gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı her geçen gün artarken, birincil görevi koruyucu ve önleyici hizmet sunmak olan aile hekimleri ile aile sağlığı merkezi çalışanlarının hastane acillerinde ayda 8 saat zorunlu nöbetle görevlendirilmesi uygun değildir."
BAKANLIĞA ÖNERİ
Uygulamaya tepki gösteren aile hekimleri ile aile sağlığı merkezi çalışanlarının yüzde 80'inin nöbete gitmediğinden bahseden Aktaş, Sağlık Bakanlığı'na acil serviste kalifiye hekim kadrolarını artırma önerisinde bulundu.
HEKİMLER NE İSTİYOR
ATO Genel Sekreteri Egemen Aktaş, aile hekimleri ile aile sağlığı merkezi çalışanlarının görevlerinden kaçmadığını ve şu talepleri olduğu söyledi:
"Bebek ve çocuklarımızın gelişimini, aşılarını, sağlıklı büyümelerini takip etmek istiyoruz. Gebelerimizin sağlıklı bir gebelik geçirmelerini sağlamak istiyoruz. Obeziteyi takip ve önleyici eğitimler vermek istiyoruz. Diyabet, hipertansiyon ve astım gibi kronik hastaları takip, önleme eğitimi yapmak istiyoruz. Kanserlerin önlenmesi ve erken teşhisi için hasta eğitimi yapmak istiyoruz. Bütün bu görevleri yapmak için asli görev yerimiz olan aile sağlığı merkezlerinde çalışmak istiyoruz."

TY(HA/AK) (FOTOĞRAFLI)