Ferit ASLAN- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, hükümetin çözüm süreciyle ilgili Meclis'e getireceği yasal düzenlemeyle ilgili paketi  değerlendirirken, "Hükümet, Kürt sorununu çözmeden PKK sorununu çözmek istiyor. Bunların hepsi cumhurbaşkanlığı seçimini atlatmak için manevradır" dedi. 
Altan Tan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın çözüm süreci ile ilgili 7 maddelik bir paketin 1-2 gün içerisinde meclise gelmesi ile ilgili açıklamalarını değerlendirirken, "Bu süreç başından beri paldır küldür gidiyor. Kısa, orta ve uzun vadeli projelendirilmiş bir taslak kimsenin elinde yok" diye konuştu. Hükümetin kamuoyuna sürekli ümit pompaladığını söyleyen Altan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve Hakan Fidan ile birlikte bir süreci yürütüyorlar. Parlamentoda bu işleri bilen yok, bizim Meclis grubunda bu işleri bilen yok. Ben bir sefer gittim adaya ama 18 sefer adaya giden arkadaşımız Pervin Buldan'a soruyorlar, bizimde bildiğimiz bir şey olmadığını söylüyor. Ama Sayın Öcalan ile bir şeyler görüşmüş olabilirler. Peki ne görüştüler, niye bu kadar gizli onun tek bir karşılığı var oda oyalama. Oyalama ve mecbur kaldığı zaman cebinden bir lolipop çıkarma. Bir çocuk ağladığında anne ve babası ona bir lolipop şekere vererek yalamasını sağlıyor bir müddet sustuktan sonra tekrar ağlıyor.  Biz de çocuk değiliz, Kürt halkı da çocuk değil, Bunu böyle düşünenleri ikaz ediyoruz. Böyle yapmayın."
Milletvekili Altan Tan, şu an hazırlanmakta olduğu söylenen 7 maddeden haberinin olmadığını ifade ederek, "Peki benim niye haberim yok. Eğer bir görüşme, bir müzakere ve bir siyasi muhataplık söz konusu ise HDP'nin, milletvekillerimizin ve adaya giden milletvekillerinin niye haberi yok?" diye sordu.
Hükümetin doğru düzgün bir şey yapmak istemediğini ileri süren Alkan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürekli bir havuç gösteriyorlar, çok sıkıştıkları zaman arkadan sopayı tehdit olarak koyuyorlar, Kalekollar veya biz şunu yaparız, bunu yaparız ile esiyor, gürlüyor, yağıyor ve bu süreci böyle götürmek istiyor. Yerel seçimleri kurtardı, şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimlerini atlatmak istiyor.  Ondan sonrada genel seçim. Kürtlere şunu söylüyor, Bakın işte bir şeyler yapıyoruz, ediyoruz, sizinde başka şansınız yok, ham, hum, şaralop hadi bunu da atlatalım. Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar artık üçüncüde sıçrayamaz. Onun için artık bu yol yol değil, 7 madde yada 17 madde. Ne hazırladıysan bunu ortaya koy, yapılması gerekeni yap."
"KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEDEN PKK SORUNUNU ÇÖZMEK İSTİYOR"
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yapılan bütün düzenlemelere bakıldığında müzakereleri yasal zemine oturtmak olarak açıklandığını ifade ederek, "Neredeyse 2 sene oldu. Ne zaman oturtacaksın? Dağdaki yaşı küçüklere gelsinler af gibi bir şey, peki kaç sene sürecek bu. Hükümetin sürekli yaptığı ve düşündüğü şey, PKK'nın silahlarını susturmak ve elindeki silahı alma stratejisine dayalıdır. Hükümet, Kürt sorununu çözmeden PKK sorununu çözmek istiyor" dedi.
Yer adlarının verilmesi, ana dilde eğitim için neyin beklendiğini soran Altan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Benim köyümün adını niye vermiyorsun Recep Tayyip Erdoğan? PKK'nın dağdan inmesine ihtiyaç var mı, anayasal değişikliğine ihtiyaç var mı? Hükümet kurup yıkmaya ihtiyaç var mı? Benim derken, 12 bin köy, dağ, vadi, dere, nehir, ırmağın adı değişmiş. Bunlar niye iade edilmiyor? Neyi bekliyoruz? Ana dilde eğitim için neyi bekliyoruz? Dolayısıyla Kürt sorununun çözümü ile ilgili doğru düzgün bir düzenleme yok. Bütün Balyoz ve Ergenekon sanıkları herkes çıktı, daha halen Hatip Dicle içeride. Daha 14 yaşında 45 yıl hapis alan çocuk içeride. Dolayısıyla bunların hepsi Cumhurbaşkanlığı seçimini atlatmak için manevradır." 
Altan Tan gösterecekleri aday ile en yüksek oyu alıp birinci turu atlayıp ikinci tura çıkmak istediklerini, bunu yapamazlarsa pazarlığın gündeme geleceğini anlattı. Tan, "İkinci tura kalan 2 aday Kürt meselesi için, yeni bir Ortadoğu yeni bir Türkiye yeni bir anayasa için ne düşünüyorlar, ne diyorlar? Destek vereceksek niye destek vereceğiz, köstek olacaksak, engel olacaksak, niye engel olacağız? Bunu çok açık ve şeffaf bir şekilde yapacağız. Hesabını verebileceğimiz bir durum ortaya çıkarsa birini destekleyeceğiz, olmayacaksa da boykot bunlardan biridir" dedi.
"İHSANOĞLU AKP ADAYINDAN İLERİDE"
Ak Parti'nin, dindar muhafazakar kimliğinin genel Kürt kimliğine daha yakın olduğu algısını yaydığını kaydeden Altan Tan, "Ama şu an hiç kimsenin tahmin etmediği Ekmeleddin İhsanoğlu ismi geldi. Dini bilgisi, müktesebatı, ailesi anası- babası her şeyi AKP adayından daha ilerde. Uluslararası kabul görülürlüğü, bakalım ne söyleyecek. Bunları dinlemeden, bu tabloyu görmeden zaten Kürt seçmen yada HDP seçmeni Ak Partiye yönelir demek için daha erken" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI