HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçildiğiyle ilgili değerlendirmeleri üzerine, "Yeni bir aşama ile ilgili umudumuz arttı' diyebilirim. Ama tartışma düzeyinden çıkıp bunun somut adımlara dönüşmesi durumunda biz ikinci aşamadan bahsedebiliriz" dedi.
'Çözüm sürecinde' gelişinen aşamayı ve hükümet kanadından yapılan son açıklamaları HDP Grup Başkan Vekili ve İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme heyetinde yer alan İdris Baluken değerlendirdi. Baluken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bugün bazı gazetelerde yer alan ve süreci izleyecek izleme kurulunun kurulmasıyla ilgili, şöyle dedi:
"Türkiye'nin ortak vicdanını temsil eden isimlerden oluşacak bir izleme komisyonunun kurulması ile ilgili çalışmalar yapılacağını biliyoruz. Ama detaylar konusunda bilgi sahibi değiliz. Bizim açımızdan iki şey önemlidir. Birincisi; sürecin yasal güvenceye alınması ve bunun için yasal hazırlığın yapılması. İkincisi de; izleme kurulunun oluşturulması ve bu izleme kurulunun süreç ile ilgili gerek çatışmasızlık boyutunu yakından takip etmesi, gerekse süreç ile ilgili atılması gereken adımlarla ilgili tarafları takip etmesi ve denetlemesi hususudur."
Baluken, bu iki konuda adımların atılması diğer konularla ilgili bir zemin yaratacağını ve hızla artık demokratik yasal düzenlemeler, yapılması gereken yasal düzenlemeler, demokratikleşme adımları ve kalıcı barışa gidecek bazı yasaların hazırlanması ile ilgili gündemi tartışabileceğini söyledi. HDP olarak hükümet ile görüşmelerinde belirttikleri hususları söylediklerini ifade eden Baluken, şöyle konuştu:
"Sadece bir nokta üzerinden gündem yürütmüyoruz, statü, izleme kurulu, sayın Öcalan'ın müzakere koşullarının oluşturulması, yani TMK'nın kaldırılması başta olmak üzere atılması gereken demokratikleşme adımları, yapılması gereken yasal düzenlemeler ile ilgili kendi beklentilerimizi aktardık. Hükümet de bu konuların pek çoğunda bir çalışma yürüttüklerini, yol haritası ve takvimlendirme çalışması yürüttüklerini bunun ayrıntılarını ve detaylarını daha olgunlaştıktan sonra bizle ve kamuoyu ile paylaşabileceklerini belirtiler. Dolayısıyla çalışmaları ile ilgili tam detay sahibi olmadan bir şey söylemem doğru olmaz."
"ÇÖZÜM SÜRECİNDE YENİ AŞAMA UMUDUMUZ ARTTI"
HDP'nin, Kandil, İmralı ve Ankara arasında görüşme yapan heyetinde de yer alan İdris Baluken, çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçildiğiyle ilgili tartışmalar üzerine, "Yeni bir aşama ile ilgili umudumuz arttı diyebilirim. Ama tartışma düzeyinden çıkıp bunun somut adımlara dönüşmesi durumunda biz ikinci aşamadan bahsedebiliriz. Şu anda hükümet böyle bir gündemi olduğunu ve böyle bir çalışması olduğunu söylüyor. Bu olumludur, Olumlu olmakla birlikte bunların yasal zeminin somutlaşması, izleme kurulunun kurulması, sayın Öcalan'ın müzakere koşullarında adaya giden heyetler veya farklı kesimler açısından bir rahatlama olması yani bütün bunlar somuta geldikten sonra, hayata geçtikten sonra ancak 'İkinci aşamaya geçtik' diyebiliriz. Şu anda yeni bir aşama açısından bir umudun büyüdüğünü söyleyebiliriz. Ama hayata geçmeden yeni bir aşamaya geçtik söylemini ifade etmek kullanmak biraz zor görünüyor" dedi.

FA(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)