KIRIKKALE Sokak Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği İl Temsilcisi Ayber Kayır, TBMM'ye sunulan Hayvanları Koruma Kanunu Taslağı üzerindeki TBMM Çevre Komisyonu çalışmalarında oylanan ilk 5 madde sonucu on binlerce hayvanı ölüme götürecek olan, sahipsiz kedi ve köpekleri de deney işkencesine yollayacak kararlar alındığını öne sürdü. Kayır, "Evlatlarımızın kanı yerde kalmayacak. Onlara yapılan her türlü şiddet, bizim canımızı yakıyor" dedi.
Ayber Kayır, Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde basın açıklamasında bulunup, sokak hayvanlarına yönelik Meclis'te alınan kararları eleştirdi. Kayır yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"TBMM Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis'e sunulan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Taslağı üzerindeki TBMM Çevre Komisyonu çalışmalarında ilk 5 madde oylandı. Oylanan maddeler neticesi on binlerce hayvanı ölüme götürecek olan sahipsiz kedi ve köpekleri de deney İşkencesine yollayacak kararlar alındı. STK' lara görüş sorulmasına rağmen, kendilerine iletilen tüm görüşler yok sayıldı. Komisyon toplantısına katılan STK temsilcileri ise Komisyon Başkanı Erol Kaya tarafından sürekli olarak susturuldu ve azarlandı."
HAYIRSIZ ADA KATLİAMI
Doğal Park olan tecrit kampları adının bu kez 'besleme noktaları' olarak değiştirildiğini hatırlatan Kayır, hayvan hakları savunucuları olarak besleme noktaları adı altında yine hayvanların toplanacağını, açlık ve ölüme gönderileceğini söyledi. Kayır, şöyle konuştu:
"Osmanlı'nın son döneminde İstanbul 'a 50 bin köpek İngilizler istiyor diye 'Hayırsız Ada'ya gönderilerek ölüme mahkum edilmişti. Bu yasa tasarısı kanunlaşırsa, yüzyılın ikinci büyük hayırsız ada katliamı yaşanacaktır. Türkiye'de hayvan deneylerinin, gerçek anlamda bilimsel araştırma için değil, üniversite mensuplarına 'Akademik kariyer' sağlamak için hayvanlara uygulanan bir işkence olduğu bilinen bir gerçektir. Bizler fare, tavşan, domuzları bu işkenceden kurtarmaya çalışırken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı çıkardığı deney yönetmeliği ile ve sonra da onu bu yasa tasarısı ile destekleyerek sahipsiz kedi ve köpeklerin de üzerinde deney yapılmasının yolunu açtı. Evlatlarımızın kanı yerde kalmayacak. Onlara yapılan her türlü şiddet, bizim canımızı yakıyor."
Sahipsiz kedi ve köpeklerin bu yönetmelik ve yasa ile, deneylerde kullanılmak üzere aynı zamanda ihraç da edilebileceğini belirten Ayber Kayır, şöyle dedi:
"Petshoplarda kedi köpek satışı yasaklanmasına rağmen üretimin kontrol altına alınmasına yönelik hiç bir tedbir, taslak da yoktur. Bu durumda kedi ve köpekler merdiven altlarında ve denetlenmeden, ruhsatsız üretim çiftliklerinde gözden uzak daha kötü şartlarda üretilmeye devam edecektir"

FOTOĞRAFLI