Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde reklamcı Ayşe Yetimalar, Welsh Terrier kırması Blue adlı köpeğinin 7 yıldır epilepsi hastası olduğunu ve nöbet geçirmemesi için kullandıkları, insanlar için üretilen ilacın 6 aydır eczanelerde bulunmadığını ileri sürdü.
Karşıyaka İlçesi Alaybey Mahallesi'nde annesi Ayşe Yetimalar (80) ve ağabeyi Yalçın Yetimalar (54) ile yaşayan reklamcı Ayşe Yetimalar (44), 13 yıl önce bir aylıkken sahiplendiği ve Blue adını verdiği Welsh Terrier kırması köpeğinin yaklaşık 7 yıldır epilepsi hastası olduğunu belirtti. Hastalığın başlangıcından bu yana, insanlar için üretilen 'Mysoline' adlı ilacı kullandıklarını, ancak son 6 aydır bu ilaca ulaşamadıklarını söyledi. Ayşe Yetimalar, köpeğinin kendisi için çok değerli olduğunu ve hayatta kalması için söz konusu ilaca ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
"O BENİM EVLADIM GİBİ"
Yaşadığı sıkıntıyı anlatan Ayşe Yetimalar, "Köpeğimin adı Blue, o benim evladım gibi. Köpeğim 13 yaşında, 7 yıldır epilepsi hastası ve 'Mysoline' adlı bir ilaç kullanıyoruz. Fakat son 6 aydır bu ilacı eczanelerde bulamıyorum. Bunun üzerine veterinerimiz farklı bir ilaç verdi, ancak o ilacın etken maddesi, farklı olduğu için köpeğime zarar veriyor. Şu an kullanmak zorunda kaldığımız ilaç, Blue'de sersemlik, uyku hali ve idrar kaçırmasına neden oluyor. Ben daha önce kullandığımız ilaca ulaşmak istiyorum. Bunu insanlar da kullanıyor, zor durumda olan bir çok insan var" diye konuştu.
NÖBET SAYISI ARTTI
Köpeğinin daha önce yılda bir kez epilepsi nöbeti geçirdiğini ancak diğer ilacı kullanmaya başladıktan sonra nöbet sayısının günde 3'e çıktığını belirten Yetimalar, "Epilepsi krizinin, Bule'nin yaşından dolayı hayatı tehlikesi büyük. Köpeğimin kalbi her an durabilir. Eczacılar Odası'yla görüştüm ve daha önce kullandığımız ilacın fiyatının düşürüldüğünü bu nedenle firmanın ilacın üretimini azalttığını öğrendim" dedi.
ASLINDA İNSANLAR KULLANIYOR
Birçok epilepsi hastası kedi ve köpekte kullanılan ilacı aslında epilepsi hastası olan insanların kullandığını aktaran Ayşe Yetimalar şunları söyledi:
"Bu ilacı epilepsi hastası insanlar da kullanıyor ve onlar da bu ilaca ulaşamıyor. Epilepsi insan hastalığı olmasına rağmen kedi ve köpeklerde de görülüyor. Benim gibi köpek ve kedi besleyip aynı sorunu yaşayanlar bir çok insan var, onlar da farklı ilaçlar kullanıyor ve benzer sorunlar yaşıyor. Daha önce kullandığımız ilaç, epilepsi tedavilerinde kullanılan ilaçlar arasında en az yan etkiye sahip ilaçtı, ama şu an o ilaca ulaşamıyoruz. Kriz anında, Blue aniden yere yığılıyor, bilinci kapanıyor, başını geriye atıyor ve vücudu kasılıyor. Bu 2 ile 5 dakika arası sürüyor. Yaşından dolayı kalbinin her an durma riski var. Kriz sırasında, ben dilini dışarıya çıkartıp sakinleştirmeye çalışıyorum. Köpeğimin ölmesini istemiyorum. Daha önce kullandığımız ilacın daha çok üretilmesini ve kullanıma sunulmasını istiyorum."
HÜKÜMET POLİTİKASI
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise, "İlaçtaki sıkıntının nedeni, hükümetin euro kurunu 1.9 TL olarak sabitlemesi. Bu nedenle ilaç firmaları ruhsatlarını kaybetmemek için iki üç ayda bir ürettikleri az miktardaki ilacı piyasaya sürüyor. Dolayısıyla üretimi az olan ilaçların bulunması da zor oluyor" dedi.
Firma yetkililerinin ise, söz konusu ilacın üretimine devam edildiği ve 15 günde bir eczanelere dağıtımının yapıldığı bilgisini verdiği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI