HAYVAN Hakları Federasyonu (HAYTAP) Örgütlenmeden Sorumlu Başkanı Timur Ugan, Kırıkkale'de hayvan severlerle buluştu. Ugan, hayvanlara uygulanan şiddet ve suçların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.
Kırıkkale'de hayvan severlerle restoranda bir araya gelen Timur Ugan, son iki yılda çok önemli bir örgütlenme gerçekleştirdiklerini, bu sayede hayvanlar adına önemli adımların da atıldığını dile getirdi. Ugan, "Türkiye genelinde hayvan hakları savunucuları gruplar olarak bir araya gelip, kurumsal çalışmalar sayesinde inanılmaz bir örgütlenme gerçekleştirildi. Bu sayede zehirlenmelerin, toplu kıyımın ve soykırımın önüne geçildi. 2 yıl öncesine kadar kamyonlarla köpekler alınarak canlı canlı kepçelerle gömülüyordu. Bizler 5199 sayılı yasa hazırlanırken 'Hayvanların bakım evlerinde uyutulması' maddesini koydurtmadık. 'Bizim geleneklerimizde öldürme yok' dedik. Bizler hayvanların kısırlaştırılıp, aşılanıp, tekrar alındığı yere bırakılmasını istedik. Doğduğu yere ve sokağa bırakılmasını istedik" dedi.
Vatandaşlardan çeşitli istekleri olduğunu dile getiren Ugan, "Türkiye'de 10 milyon civarında sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki hayvanlarla ilgili özel bir envanter çalışması yok. Birçok hayvanımızın varlığından dahi haberdar değiliz. Hayvanları sevmeyen vatandaşlar, onları itmesin, yaralamasın ve tekmelemesin. Hayvanların önündeki su kabına tekme atmasın. Hayvanlara yapılan şiddet ve suçların cezası, Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilmeli, hapis cezası ile cezalandırılmalı ve sabıka kaydına işlenmeli. Bununla ilgili yasa teklifimiz var" diye konuştu.
Türkiye genelinde çok sayıda gönüllü ile işbirliği içinde olduklarını ve bir kurum çatısı altında örgütlemeyi başardıklarını kaydeden Ugan, her ilde birçok kamu kurum ve kuruluşlarından da çeşitli destekler aldıklarını belirtti.