KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Aşılama Geçici Bakımevi'ni ziyaret eden Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Çıtırık, barınaktaki şartların yeterince iyi olmadığını iddia ederek, acilen önlem alınmasını istedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait Alikahya Semtinde hayvanların barındırılıp, kısırlaştırılma ve aşılamalarının yapıldığı köpek barınağı ile ilgili şikayetler üzerine, HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Çıtırık, Başkan Yardımcısı Şebnem Arslan ve federasyon üyeleri inceleme için Kocaeli'ne geldi.
'HAYVANLARA YAPILAN MUAMELE İŞKENCENİN ÖTESİNDE'
Alikahya semtinde bulunan barınağı gezen ve hayvanların burada kötü şartlar altında tutulduğunu gördüklerini söyleyen Nesrin Çıtırık, "Buraya gelmez olaydık. Bizi çok üzen, hatta ağlatan, hayvanların çok kötü koşullarda olduğu manzaralar gördük" dedi. Çıtırık şöyle devam etti:
"İlçe belediyeleri hayvanları toplayıp buraya getiriyorlar. Buranın kapasitesi yetersiz. Bir metrelik beton üzerinde 5-6 hayvanı koyuyorlar. Sonra soğuk suyla buraları yıkanıyor. Bütün hayvanlar ıslak buzlu beton üzerinde. Bu bir çeşit işkence. Hatta işkencenin daha ötesinde. Hayvanların altına paletler konulabilir. Çözüm burada çok basit.  Belediye yetkilileri bizden ne yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgiler aldılar. En geç 1 hafta veya 10 gün içersinde burada bizim istediğimiz değişiklikleri yapacaklarını söylediler."
'ÖLÜM KAMPINA HAYVANLARI VERMEYECEĞİZ'
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra yolu üzerinde sokak hayvanları için oluşturulacak bakım merkezi ve doğal yaşam alanı inşaatında da incelemelerde bulunduklarını söyleyen HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık şöyle devam etti:
"Kandıra yolu üzerinde yapılan barınma merkezini ziyaret ettik. Ön tarafındaki müştemilat yani ameliyathane olan bölüm iyi ama onun arkasındaki yer tamamen hayvanları toplayıp 'doğal alan' denilen ormanlık alana bırakılacak. İnsanlardan uzak hayvanlar o doğal alan denilen ölüm kampına hayvanlarımızı vermeyeceğiz. Bu hayvanları alıp insanlardan uzak yerlere hapsedemezsiniz. Kandıra temerküz kampına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Hayvanların orada gözden uzak bir şekilde ölüme gitmesine izin vermeyeceğiz."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Nermin Tol ise, barınaktaki eksiklikleri tespit ettiklerini ve en kısa sürede düzenleme yaparak bunları gidereceklerini söyledi.

EA(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)