Seyfi GÜL/FOÇA (İzmir), () - ANTALYA Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İl Başarısını Artırma Projesi (İLBAP) kapsamında, geçen 10 Nisan'da yaptığı 'Performans Takip Sınavı'ndaki bir soruyla gündeme gelen 'Hayırsız Ada'nın polemiklere neden olan adı değişti. Foça Belediye Meclisi son toplantısında, oy birliği ile aldığı kararda adanın ismini "Atatürk Adası" olarak değiştirdi.
İzmir'in Foça İlçesi'ne 3 mil uzaklıktaki özellikle Foça yönünden bakıldığında kusursuz bir Atatürk büstünü andıran, görsel güzelliğinin yanı sıra çevresindeki suların temizliği ve yaşayan balık çeşitlerinin bolluğuyla tanınan Hayırsız Ada isminin Atatürk Adası olarak değiştirilmesi Foçalılar'ı sevindirdi. Foça Balıkçı Kahvesi'nde halka açık olarak yapılan belediye meclisi toplantısında oybirliğiyle adının değiştirildiğini belirten CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, şöyle dedi:
"Adada Atatürk siluetin oluşması bize doğanın bir armağanı. Ulu önderin gönlümüzde olduğu gibi Foça sularında her an gözümüzün önünde yaşamasının anıtsal bir kanıtı. Görülecek pek çok doğal ve tarihi eserimiz arasında apayrı bir yeri var. Balıkçımız, teknecimiz, halkımız buraya ayrı bir özen gösterir, gözetir, kollar. Bu anlamlı güzelliği görmek için tüm yurttaşlarımızı, tüm dünya insanlarını Foça'mıza bekliyoruz. Orası artık resmen de Atatürk Adası."
Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü, Ölçme Değerlendirme Birimi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü Sınav Komisyonu'nun hazırladığı sorularla 10 Nisan'da Performans Takip Sınavı yaptı. 7'inci sınıflara yönelik A kitapçığında 13'üncü Türkçe sorusunda şöyle denildi:
"Medeniyetlerin çıkış merkezi olan Foça adını sularında yaşayan Akdeniz foklarından alır. Mitolojide de yeri olan Siren Kayalıkları"nı da içinde barındıran adalar görülmeye değer yerlerdir. Ancak, bir ada vardır ki içlerinde görenleri şaşırtır: 'Hayırsız Ada.' Yerli halkın üzerinde bir şey yetişmediği için böyle adlandırdığı ancak bir tepeden balıkılacak olursa Atatürk'ün pofilden görüntüsüne benzeyen bu ada gerçekten merak uyandırıcıdır. bu manzarayı görenlerin 'Atatürk Adası" dediği de oluyor oraya."
Bu tanımdan sonra paragrafta 4 şıktan hangisine değinilmediğine yanıt istendi. Bunlar arasında 'C' şıkkındaki "Herkesin adaya aslında Atatürk Adası demesi gerektiği" doğru kabul edildi. Söz konusu soruyla bilinçli olarak üzerinde ot bile bitmediği için 'Hayırsız' ismi verilen adayla Atatürk'ün özdeşleştirilmeye çalışıldığını belirten Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, tepkisini dile getirirken, şöyle konuşmuştu:
"Çocukların bilinçaltında, bu tür benzetmelerle Atatürk'ü değersizleştirmeye çalışıyorlar. Sınav komisyonunun kasıtlı ve art niyetli hazırladığı bir sorudur. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tip art niyetli davranışlarla çocuklarımızın bilinçaltında değersizleştirilmesine yönelik girişimleri kınıyoruz. Bu konuda Cumhuriyet savcıları ve Antalya Valliği'ni görev çağırıyoruz."

SG(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)