1. Olmak İstediğim Kişi Miyim?

Zihnimiz, yaptığımız şeyle kim olduğumuz arasındaki ayrımı yapma yeteneğine sahiptir. Siz hedeflerinizi neye göre belirlediniz? Hatta siz mi belirlediniz? Yoksa çevrenizdeki insanların düşüncelerine göre mi hareket ettiniz? Şimdi durup düşünün; Şuan nesiniz? Ne olmak istiyorsunuz? Olmak istediğiniz kişiyi siz mi belirlediniz?

Yoksa başka bir yerden mi ilham aldınız?

olmak-istedigim-kisi-miyim.jpg


2. Ne Zaman Öleceğim?

Kariyer planlamanızı nasıl yaptınız? Para biriktiriyor musunuz? Biriktirdiğiniz parayı ne yapacaksınız? Ya biriktirdiğiniz parayı harcayacak kadar vaktiniz kalmadıysa, ileri görüşlü biri misiniz? İnsanlar daima kendilerine bir hedef koyarlar ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çok çalışıyorlar. Hayata tutunmak için bir amaca sahip olmamız gerekir. Bu amacı gerçekleştirmek için yeterli zamanınız var mı?

Bir düşünün deriz..

ne-zaman-olecegim.jpg


3. Bu Aslında Önemli Mi?

Hayatınızda değer verdiğiniz, önemsediğiniz insan bulunuyor mu? Peki ya neden değer veriyorsunuz? Çok mu seviyorsunuz? Sevdiğiniz sizden değerli mi? Hayatta kendinizden daha değerli bulduğunuz bir şey var mı? Varsa da neden değerli?

Unutmayın, dünyada hiçbir şey sizden daha değerli olamaz.

bu-aslinda-onemli-mi.jpg


4. Bu Kimin İçin?

Bir işte çalışıyor olabilirsiniz. Para kazanıyor olabilirsiniz. Peki ya bütün bu uğraşlar kimin için? Bir aileye sahipseniz kendinizi sorumluluk sahibi hissediyor olabilirsiniz. Çalışmanız aileniz için mi? Yoksa kendiniz için mi? Genel olarak hayatınızda bencil misiniz? Yoksa olması gerektiği gibi birimisiniz? Televizyonlarda çıkan reklamlar aslında izleyiciler için mi? Yoksa sadece para kazanmak için mi?

Bütün bunları tekrardan gözden geçirin.

bu-kim-icin.jpg


5. En Önemli Şey Nedir?

İnsanı hayata bağlayan belirli nedenler var elbette. Sizin hayatınızda değer verdiğiniz, önemli bir yere koyduğunuz şeyler sizin için ne kadar önemli? Peki ya tüm bu seçeneklerin arasında en önemlisi hangisi? Ailenizde sizin için en değerli olan kişi kim? Sevdiğiniz, aşık olduğunuz kişi mi? Yoksa ailenizdeki bireyler mi sizin için daha önemli? İnsanlara neden değer veriyorsunuz?

Size iyi geldikleri için mi? Bu biraz bencilce bir davranış değil mi?

en-onemli-sey-nedir.jpg


6. İşimi İyi Yapıyor Muyum?

Özel hayatınızda belirli bir işe sahip misiniz? Peki ya işinizi iyi yaptığınızı düşünüyor musunuz? İyi yaptığınızı düşündüren şey nedir? Patronunuzun sizden memnun olması işinizi iyi yaptığınız anlamına mı geliyor? Peki ya patronunuz işini ne kadar iyi biliyor?

Yaptığınız işin eğer başkasına veya başkalarına bir yararı, faydası dokunuyorsa hatta kendinize faydası dokunuyorsa tabi ki işinizi iyi yaptığınızdan şüpheniz olmasın.

isimi-iyi-yapiyor-muyum.jpg


7. Endişeler ve Korkular Bana Neyi Kaybettirdi?

Hayatta karşınıza çıkan engeller sizi duygusallaştırır. Bu engellerin üstesinden nasıl geliyorsunuz? Ailenizden yardım alıyor musunuz? Korkularınızı nasıl yeniyorsunuz veya yenmek için bir çaba sarfediyor musunuz? Korkarak verdiğiniz kararlar bugüne kadar size neler kaybettirdi farkında mısınız? Öz güven sorunu mu yaşıyorsunuz?

Kendinize güvenin, korkularınız ve endişeleriniz var ise bunların üstüne gidin. Yenmek için uğraşın, yorulsanız bile yine de devam edin. Mutlu sona ulaşacaksınız.

endiseler-ve-korkular-bana-neyi-kaybettirdi-002.jpg


8. Kimim Ben?

Siz kimsiniz? Annenizin veya babanızın koyduğu isim misiniz? Sizi siz yapan aslında nedir? Ben her şeyden önce insanım diyebilirsiniz. Tamam kabul ediyoruz insansınız. Peki ya nasıl bir insansınız? İyi mi kötü mü? İyi olduğunuzu neye göre belirlediniz?

Diğer insanlar ile kendinizi kıyaslamaya çalışmayın çünkü insanlar birbirinden tamamen farklıdır.

ben-kimim.jpeg


9. Şu Ana Kadar Neler Yaptınız?

Bu içeriğimizi okumadan önce hiç kendinize bu kadar soru sordunuz mu? Şu ana kadar hayırlı hayırsız ne yaptınız? Yaptığınız şeyler kendinize veya başkalarına fayda sağladı mı? Sağladıysa bunu neye göre değerlendiriyorsunuz?

su-ana-kadar-neler-yaptiniz.jpg


10. Bu Benim Kontrolümde mi?

Ünlü bir filozofun söylediği gibi kendi kontrolünde olanlarla olmayanlar arasındaki ayrım ancak yaşanarak anlaşılabilir. Bazı durumlar bizim elimiz mi? Hakim olduğunuz bir ortam veya bölge var mı? Yönettiğiniz bir yer var mı peki? Yönettiğiniz insanlar nasıl insanlar?

Bazı durumlarda elinizde olmayan olaylar gerçekleşir, bu tür olaylarda sakin kalıp sadece gözlemlemeniz yeterli olacaktır.

bu-benim-kontrolum-de-mi.jpg