ORDU'nun Gülyalı İlçesi'nde, Türkiye'de deniz üstüne taş dolgu yöntemiyle kurulacak olan ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı inşaası için bugüne kadar iki taş ocağından 22.5 milyon metreküp taş alındı. Havalimanı inşaatına toplam 31 milyon metreküp taş dökülecek. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Coşkun Özbucak, taşların çıkarıldığı taş ocaklarında büyük çevre tahribatı oluştuğunu belirterek, "Eğer bu şekilde bırakılırsa büyük bir doğa katliamıdır. Burası ağaçlandırılarak halkın kullanım alanı, piknik alanı yapılabilir" dedi.
Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde 22 Temmuz 2011'de temeli atılan havalimanının inşaatının tamamlanarak bu yıl Mart ayında test uçuşlarının yapılacağı belirtildi. Türkiye'de ilk defa denize dolgu yapılarak inşa edilen Avrupa'nın tek, dünyanın üçüncü deniz üzerine yapılan havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 3 bin metrelik pist dolgu ve asfalt işlemleri tamamlanan havalimanı inşaatının, proje bedelinin 191 milyon 460 bin 686 TL olduğunu ve bunun yüzde 79’unun fiilen gerçekleştiğini söyleyen Ordu Valisi Kenan Çiftçi, "31 milyon 294 bin metreküp malzeme dökülmesi gerekiyordu. Bunun da yaklaşık 22.5 milyon metreküp malzemesi döküldü. Günlük 123 kamyon çalışıyor. Pistin asfalt kaplaması ile apronun betonlama çalışmaları bitti. Mendireklerde ise sadece ana mendirekte 290 metrelik bir kısım kaldı. Yükseltmeler devam ediyor" diyerek şöyle devam etti:
ALTYAPI SİSTEMLERİ BİTTİ
"Altyapılarla ilgili sistemlerde bitti ve hızlı bir şekilde yapılıyor. Özellikle terminal binası ve onlara destek binalar olan itfaiye binası, kuleler ile ilgili de komisyon çalışmaları tamamlandı. İhale kararları onaylandı ve sözleşme için yasal süreç bekleniyor. Işıklandırma çalışmaları dahil altyapı çalışmaları Mart ayı itibari ile gerçekleşecek. Bu yılın ikinci yarısından sonra uçuşlar başlayacak."
ÇEVRECİLER TAŞ OCAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYOR
Ordu-Giresun Havalimanı inşaatı için Gülyalı İlçesi Ayrılık ve Divane köylerine iki taş ocağı kuruldu. Havalimanı için yoğun olarak taşın çıkarıldığı Divane Köyü'ndeki 45 dönümlük alandan alınan taşlar bölgede tahribata yolaçtı. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Coşkun Özbucak, havalimanının bitmesinin ardından alanın nasıl değerlendirilmesi konusunda değerlendirmede bulunarak, "İki bölgeden taş alınıyor. Ordu’nun betonlaşması nedeniyle kamu hizmetleri için yapılacak binalar buralarda kullanılabilir. Yine bununla birlikte üniversiteyle, karayollarıyla ilgili yani halkın yoğun kullanmayacağı binaların buraya yapılma olanağı olabilir. Çünkü bölgeler asfalta çok yakın. Yine bununla birlikte Ordu halkının dinlenme yerleri anlamında alanı çok dar. Orası yeşillendirilerek halkın kullanabileceği bir park haline de getirilebilir. İyi bir yeşillendirme yapılırsa halkın kullanım alanı olabilir" dedi.
BÖYLE BIRAKILMAMALI
Taş ocaklarının mevcut son haliyle bırakılmasının doğa katliamı olacağını, yaban hayvanlarının da ocaktan etkilendiğini anlatan Özbucak, "Eğer bu şekilde bırakılırsa büyük bir doğa katliamıdır. Hem görünüm anlamında, hem de orada yaşayan yaban hayvanlarının alanları da daraltılmış olur. Zaten o taş çıkartılırken yaban hayvanları gürültüden oraları terk ettiler. Ya boş bırakılmamalı, ya kamu arazileri binası olarak değerlendirilmeli veya yeşillenip ağaçlandırılarak halkın kullanım alanı, piknik alanı yapılabilir" diye konuştu.