İdris TİFTİKÇİ / İSTANBUL, () Hava Harp Okulu Komutanlığı tarafından 3'üncü Ulusal Havacılıkta İleri Teknolojiler Konferansı (HİTEK 2014) düzenlendi. Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu'nda gerçekleştirilen konferansa Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral M. Fatih Sert, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol ve Koç Üniversitesi'nden Yardımcı Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Tümgeneral Sert, Hava Harp Okulu'nun eğitim alt yapısını oluşturmak, teknolojiyi en etkili şekilde kullanmak ve yönetecek liderleri yetiştirmek gibi çok özel ve çok önemli bir görevi çok yönlü sürdürdüğünü ifade etti. Sert, "Hava Harp Okulu, alanındaki araştırmaları ve güncel çalışmaları takip ederek bilgiyi paylaşmak için tüm personeli ve tüm öğrencileriyle bilimsel faaliyetlere katılma gayreti içerisinde olmuştur ve bu faaliyetlere katılmaya devam edecektir" diye konuştu.
Harp Okulu öğretmen ve yönetici kadrosuna seslenen Özkol ise "Türkiye'de ekonomik kalkınmanın hızlanmasına ve 2023 hedeflerinin gerçekleşmesine destek olunması amacıyla milli uçak üretiminin yapılmasıyla ilgili stratejilerin oluşturulması büyük ehemmiyet taşımaktadır. 1900'lü yıllarda Avrupa'da kalite ödülü alan bir yerli uçağın imalatına kadar münferit başarılara imza atmış bir ülke olan Türkiye'nin yakın gelecekte dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri, coğrafyasının önemli bir oyuncusu adayı olma hedefleri doğrultusunda milli sivil uçak üretimi endüstrisini tesis etmesi uygun bir hedef olarak görülmektedir. Havacılık için yerli sivil uçak üretimi projesi çerçevesinde 10 yıllık bir süreçte uçak tasarımı, imalatı ve ilgili tüm disiplinlerde binlerce mühendis, teknisyen ve uzman kadroları yetişecek ve yüzbinlerce istihdam imkanı olacaktır. Türk havacılık eğitim sisteminin gelişimi ve 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi açısından insan kaynakları ve eğitimi çok büyük önem taşımaktadır. Sektörde çalışan yada çalışma potansiyeli olan teknik ve mühendis personelin en iyi şekilde yetişmesi amacıyla birçok girişimin devlet ve özel sektörde başlatılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu da Hibrit roket teknolojisinin gelecek uzay sistemlerindeki yeri konusunda araştırma ve maliyet harcamaları üzerine bir sunum yaptı. Sunumun ardından, Tümgeneral Sert tarafından, Özkol ve Karabeyoğlu'na plaket verildi.
(FOTOĞRAFLI)