Adıyaman'ın Tut ilçesine bağlı Dağyalankos Mahallesi'nde oturan E.A (21) bundan yaklaşık 14.5 ay önce davul zurnalar eşliğinde vatani görevini yapmak üzere uğurlandı. E.A, acemi birliği eğitimini tamamlandıktan sonra jandarma er olarak Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kayatepe Hudut Karakolu'nda görev yapmaya başladı.

E.A askerliğinin bitmesine 10 gün kala 3 arkadaşıyla birlikte kulübede gece nöbet tutuyordu. Bir arkadaşı istirahat için uyudu. Diğer arkadaşı ise ihtiyaç gidermeye gitti. Arkadaşı 2 dakika sonra silah sesi duyarak nöbet kulübesine geldiğinde E.A'yı kanlar içinde buldu. Olay yerine gelen komutanlar sağlık ekiplerini çağırdı ancak E.A hayatını kaybetti. Bunun üzerine komutanlar E.A'nın amcası Hacı A'ya (54) haber verdi.

"BAŞKA ASKER ÖLMESİN"

E.A'nın cenazesi otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Amca Hacı A. yeğeninin cenazesini almak için beklerken ölümün şüpheli olduğunu belirterek, "Yeğenimin askerliğinin bitmesine 10 gün vardı. Terhisine 10 gün kalan bir kişi neden intihar etsin. Üstelik biz intihar etmesi için bir sebep görmüyoruz. Böyle bir durumu hiç fark etmedik. Biz bu konunun araştırılmasını istiyoruz. Bunu bir daha asker ölmemesi, anaların ve babaların yüreğinin yanmaması için istiyoruz" dedi.

"13 YILDA BİN 141 ASKER KIŞLADA ÖLDÜ"

14 Mart 2015 tarihinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın TBMM'de verdiği bilgilere göre, 2002-2012 yılları arasında TSK’da 983 Mehmetçik intihar etti. Son 3 yılda tespit edilen 158 intihar vakasıyla birlikte kayıtlara göre son 13 yılda intihar eden asker sayısı 1141’i buldu. Son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818, aynı süre içerisinde kışlalarda 934 asker öldü. Bu açıklama yapıldıktan sonra 5 asker kışlada hayatını kaybetti.

Genelkurmay Başkanlığı da askerin kendini vurmasını engelleyecek yeni tetik mekanizması hazırladı. Yeni tetik mekanizması ile erlerin kışlada nöbet tutarken kullandığı silahların tetik kısmı özel bir düzenekle kapatıldı. İntihara yeltenmek isteyen asker, tetiği kendine doğrultup çekmek istediğinde düzenek devreye giriyor. Kurulan düzenek sayesinde artık erler, tetiği kafasına veya çenesinin altına dayayarak intihar edemeyecek.