Ramazan ÇELİK/ANTAKYA (Hatay), () - ESKİŞEHİR'de Taksim Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın 20'inci doğum gününde Hatay'da Antakya Kültür Merkezi'nde gösterimi planlanan belgeseli için'izin krizi' ortaya çıktı. Valilik, 'Güvenlik' gerekçesiyle izin vermediği belgesele ailenin itirazı üzerine son anda izin verirken, anne Emel Korkmaz, belgeselin yayınlanmasında ve sonrasında herhangi bir olayın çıkmadığını belirterek, "Acımızın üstüne hep acı yaşatıyorlar" dedi. Anne Korkmaz, "Bu sene, 'Anne pasta yap' demedi" diye konuştu.
Eli sopalı kişiler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın dünkü 20'nci doğum gününde Hatay'daki mezarı başında ailesi, yakınları, arkadaşları ve sevenleri tarafından anıldı. Ailesi daha önce duyurduğu anma programında saat 20.00'de Antakya Kültür Merkezi'nde Ali İsmail Korkmaz'ı anlatan belgeselinde yayınlanacağını duyurmuştu.
VALİLİK YASAKLADI SONRA İZİN VERDİ
Aile belgesel için hazırlık yaparken Hatay Valiliği'nden belgesele 'Güvenlik' gerekçesiyle yasak geldi. Ali İsmail'in ağabeyi Avukat Gürkan Korkmaz, belgesel yasağını Twitter hesabından attığı tweet ile duyurdu. Korkmaz'ın 'Hatay Valiliği, Ali İsmail'in belgeselinin gösterimine engel olmaya çalışıyor! Bu konuda bizi arayıp, gösterimin yapılacağı yere talimat verdi!' tweet'i kısa sürede 464 retweet aldı. Gürkan Korkmaz bu tweet'i saat 15.16'da atarken, belgeselin yayınlanmaması için hiçbir yasal gerekçe olmadığını belirterek valiliğe itiraz etti. Yapılan görüşmeler sonunda valilikten izin çıktı ve ağabey Korkmaz, 17.52'de yazdığı tweet ile krizin çözüldüğünü ve belgeselin gösteriminin ücretsiz olduğunu belirtip Ali İsmail'i sevenleri belgeseli izlemeye davet etti. Saat 20.00'de gösterilen belgesel öncesi sahneye çıkan Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz, Ali İsmail'in doğum günlerinde söylediği sözleri anlatırken, kendisine bu dönemde destek veren herkese teşekkür etti. Anne Korkmaz'ın ardından yaklaşık 500 kişi belgeseli izledi. Belgeselin ardından davetliler dağıldı.
"BELGESEL GÖSTERİLMESEYDİ OLAY ÇIKACAKTI"
Ali İsmail'in fotoğrafları, elbiseleri ve eşyalarıyla dolu odayla acısını dindirmeye çalışan anne Emel Korkmaz, valiliğin ilk başta izin vermemesine bir anlam veremediklerini söyledi. Belgeselin ilk olarak 10 Mart'ta Eskişehir'de gösterime sunulduğunu, izlemeye gittiklerin belirten anne Korkmaz şöyle konuştu:
"O zaman 'Antakya'da ne zaman gösterelim?' diye sordular bize. Biz de Ali İsmail'in doğum günü olan 18 Mart'ta gösterilmesini önerdik. Sağ olsunlar bunu hazırlayanlar 'Tamam dediler' ve öyle bir organizasyonla önce Eskişehir'de, sonra da Ankara ve İstanbul'da gösterildi. 18 Martta Antakya'da gösterilecekti onun duyurusunu yaptık 'Belgesel yayınlanacak' diye. Gösterilmeden birkaç saat önce valilik oğlum Gürkan'ı arayıp buna izin vermeyeceklerini söylediler 'Bazı provokatörler olay yaratır' diye. Ben zaten oğlumun acısıyla yaşarken, 20'inci yaş gününü kucağımda değil de o mezarı başında acılarla, sadece taşına ve toprağına dokunarak geçirirken böyle bir sıkıntının yaşanması yüreğimizi acıttı. Biz bugüne kadar tüm acıları yaşamış olarak bir kişiyi bile incitmemeye dikkat ederken, hiç kimseyi bir olaya teşvik etmeden hiç kimseyi suçlamadan zaten elimizden gelenin fazlasını yaparken bunları neden yaptılar hala anlamıyorum. Çünkü bu ilk Antakya'da gösterilecek olsaydı 'Tamam' derdik. Burada kanunlara aykırı hiçbir şey yok. Ama neden böyle bir şey yapmaya çalıştılar, anlamadık. Yani bu belgesel gösterilmeseydi inanın o zaman olay çıkacaktı. Gürkan onları uyardı zaten, 'Eğer siz buna izin vermezseniz olay o zaman olacak' dedi. Acımızın üstüne hep acı yaşatıyorlar bize. Sonra izin verildi ve hiçbir olay çıkmadı."
'BU SENE 'ANNE YAŞ PASTA YAP' DEMEDİ'
Oğlunun her doğum gününde kendisinden yaş pasta istediğini belirten Korkmaz şunları söyledi:
"Çok acı, Allah hiçbir anneye bu acıyı yaşatmasın. Ben 10 Temmuz'da Ali İsmail'le birlikte öldüm. Bedenen yaşıyorum ama gerçekten ben de o gün öldüm. Ali İsmail her doğum gününü arkadaşlarıyla evinde kutlardı. Arkadaşlarıyla eve gelir, 'Anne bana yaş pasta yapar mısın, doğum günümü kutlayacağız' derdi, ama bu sene onları demedi. Ben Alişimi yanağına bir öpücük kondurup 'Oğlum iyi ki doğdun, iyi ki varsın' diyemedim. Alişimin taşına toprağına dokunarak onun doğum gününü kutladım. Yani böyle acıyı Allah hiç kimseye yaşatmasın. Ben oğlumu yitirdiğim günden itibaren 'Allah bu acıyı düşmanıma bile yaşatmasın' diyorum. Benim oğlumu katleden canilere bunu dileyemezken neden bize hala acı yaşatmaya gerek duyuyorlar ben hala anlayamıyorum."

RÇ(OA/İD) (FOTOĞRAFLI)