İNSAN Hakları Derneği (İHD) Erzurum Şubesi, Türkiye'nin farklı cezaevlerinde bulunan 163 mahkum hasta için Erzurum E Tipi Cezaevi önünde karda '163 dakika oturma eylemi' yaptı.
İnsan Hakları Haftası etkinlikleri çerçevesinde, cezaevlerindeki hasta hükümlülerin sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla E Tipi Cezaevi önünde bugün, sabah saatlerinde toplanan 30 kişiden oluşan İHD üyeleri '163 hasta mahkum için 163 dakika oturma eylemi' yaptı. Erzurum'daki cezaevinde kalan 18 hasta mahkumun adlarının yazılı olduğu karton kutuları kar üzerine bırakan İHD üyeleri, her 5 dakikada bir hastalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Eylemle ilgili bilgi veren İHD Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygün durumu ağır olan hastaların serbest bırakılmasını isteyerek, şunları söyledi:
"Adalet Bakanlığı resmi verilerine göre, cezaevlerinde bulunan sayısı 140 bin 520. Bunlardan ağır hasta olan 163'ü acilen tahliye edilmelidir. Onların sesi olmak adına cezaevi önünde 163 dakikalık eylem düzenledik. Hasta mahkumlar, kontrol için cezaevi araçları ile İstanbul'a götürülüyor, tekrar cezaevine gönderiliyor. Bu bir işkencedir. Erzurum'daki 18 mahkumdan 5'nin durumu ağır."