– BURSA’nın Kestel İlçesi’nde dün hasat edilen mısır tarlasında otlatılan yüzlerce koyunda görülen ani rahatsızlık köylüleri alarma geçirdi. Sabaha kadar ahırlarda nöbet tutan köylüler ölmek üzere olan 200’ye yakın küçük baş hayvan keserek telef olmaktan kurtardı. Çok sayıda yavru hayvanın öldüğü olayla ilgili olarak Uludağ Üniversitesi’nde yapılan incelemede, koyunlarda görülen rahatsızlığın  mısır ve artıklarından kaynaklandığı belirlendi.
Yenişehir İlçesi’ne bağlı Marmaracık Köyü sınırlarında bulunan, Mehmet Göztepe’ye ait hasadı yapılan mısır tarlasında dün otlatılan Marmaracık ve Kestel’in Soğuksu ve Seymen köylülerine ait küçük baş hayvanlar gece getirildikleri ahırlarda rahatsızlandı. Büyük panik yaşayan köylüler, önce hasat yapılan tarla yanındaki soğuk hava deposundan sızan kimyasallardan zehirlenmiş olacağı endişesiyle Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvurdu. Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden uzmanlar ile birlikte köye geldi.
NEDENİ MISIR ATIKLARI
Hayvanlardan ve otladıkları mısır tarlasından örnekler alan ekipler acil tahlil yaparak, koyunlardaki rahatsızlığa neyin neden olduğunu bulmaya çalıştı. İncelemeler sonucu hayvanların zehirlenmeden değil, mısır artıklarının tüketiminin neden olduğu  komplikasyonlardan rahatsızlandıkları belirlendi. Tahlil sonuçların bildirilmesi üzerine sabaha kadar ahırlarda bekleyen köylüler, etinden faydalanılması için küçükbaş hayvanlarını kesti.
Soğuksu Köyü Muhtarı Hüseyin Çağrı , küçük baş hayvanlarda görülen rahatsızlık üzerine ilçe tarım müdürlüğünün inceleme yaptığını ve tahliller sonucu rahatsızlığın mısırdan kaynaklandığının belirlendiğini söyledi.
Soğuksu köylülerinden Müjdat ve Mehmet Altın’ın 170  hayvanından 60’ını, Mehmet Arslan’ın 140 hayvanından 60’ını, Seymen köyünden İsmail Sivri’nin 140  hayvanından 40’ını kestiğini kaydeden Muhtar Çağrı, "Soğuksu ve Seymen köylerinde 100’ün üzerinde koyunun hastalığı devam ediyor. Nöbet bekleyen köylüler, hayvanları ölmeden önce keserek telef olmasını önlüyor" dedi.
ASİT DÜZEYİ YÜKSELEREK KANI ZEHİRLİYOR
Veterinerler bu rahatsızlığın 'arpalanma' olan adlandırıldığını ve daha çok atlarda görüldüğünü belirterek şöyle dedi:
"Yedikleri mısır ve artıkları sindirim sistemindeki asit dengesini bozuyor. Bu da kana karışınca hayvanlarda rahatsızlık başlıyor. Bir süre sonra ayakta duramaz hale gelip telef olmalarına neden oluyor. Tedavisi var ancak, ekonomik olmadığı için rahatsızlığa yakalanan hayvanların kesilmesi tercih ediliyor" diye konuştu.