ÇANAKKALE Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan Barbaros Mahallesi’ndeki Anadolu Hamidiye Tabyası’nda restorasyon çalışmaları başladı. 105 dönüm alana yayılan tabyada, Çanakkale Deniz Savaşları’nın canlandırılacağı gösteri alanları, sergi salonları, sosyal ve sportif mekanların bulunacağı bir açık hava müzesi haline getirileceği bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı ihaleyi 17 milyon liraya alan Cumhur Alp İnşaat tabyanın restorasyonu için çalışmalara başladı. Barbaros Mahallesi'nde 105 dönümlük alanda, 10 bonet yapısı ve bonetlerin arasında yarım dairesel formda konumlanan 9 top atış alanı bulunan Anadolu Hamidiye Tabyası’nin bir açık hava müzesi halindeki yeni görünümüyle Çanakkale Deniz Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 18 Mart 2015’de ziyarete açılacağı belirtildi.
Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki çalışmaları inceleyen AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş, “Tabyadaki 6 bonet müze haline getirilecek. Her biri farklı temada olacak. 4 bonet de kültürel alan olacak. 105 dönümlük alanda ayrıca, sosyal ve sportif amaçlı alanlar yapılacak. Mevcutları korunmak üzere alan ağaçlandırılarak kentlimize ve dışarıdan gelen ziyaretçilere hizmet edecek. Barbaros Mahallesi başta olmak üzere bu yer turizm açısından Çanakkale’ye canlılık getirecek, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri olacak” diye konuştu.

EK(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)