Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() HALKEVLERİ üyesi bir grup kadın, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında yaşamını yiterin işçi yakını kadınlarla dayanışmak için Galatasaray’da oturma eylemi yaptı.
Tünel Meydanı’nda, saat 13.30’da toplanan yaklaşık 50 kadın, boyunlarına mor fular, başlarına madenci kaskı takarak Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan kadınlar sık sık, “Kaza değil cinayet”, “Somalı kadınlar yalnız değildir” şeklinde sloganlar attı. Kadınlar adına yapılan basın açıklamasında Somalı kadınlarla dayanışmak için birçok farlı ilde aynı zamanda eylem yapıldığı belirtildi. Açıklamada, sorumluların hesap vermesi gerektiği belirtilerek, “Dayanışma için birleştirdiğimiz ellerimiz, kar hırsı için yüzlerce insanın kanına girenlerin, bu taşeron ve güvencesizlik sisteminin devamını sağlayanların yakasına yapışacak. Gericilerin, gözünü para hırsı bürümüş halk düşmanlarının hesap verdiği, kimsenin kimseye kulluk etmediği, kadınların ve erkeklerin eşit biçimde yaşadığı bir düzeni birlikte kuracağız” denildi.
Kadınlar açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yaparak dağıldı.
KAZANIN YAŞANDIĞI ANI CANLANDIRDILAR

Aynı anda Galatasaray Meydanı’nda eylem yapan bir grup lise öğrencisi de yere yatarak, kazanın olduğu anı canlandırdı. “Kaza değil cinayet” şeklinde slogan atan eylemciler Soma'da ölenler için dua etti. Grup adına konuşan bir öğrenci, “Soma için 4 gündür burada eylem yapıyoruz. Soma’daki ağabeylerimiz güzel ölmediler. Kader değil bu cinayet” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştiren öğrenci, “Bizim yaşlarımız onların vicdanı kadar küçük, yüreklerimiz ölen ağabeylerimizin imanı kadar büyük” dedi.

ÖA (FOTOĞRAF)