HAKKARİ İl Genel Meclisi'nin Kasım ayı toplantısının gündem maddesi Kürtçe köy isimleri oldu. Daha önce iki kez köy isimleriyle ilgili başvuruları Valilikten dönen İl Genel Meclis üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın demokratikleşme paketi açıklarken, 'eski köy isimleri geri iade edilecek' sözlerinin ardından üçüncü kez bu konuyu gündeme aldı.
Hakkari il Genel Meclisi Kasım ayı toplantısı, İl Genel Başkanı Ahmet Korkmaz başkanlığında yapıldı. 16 İl Genel Meclis üyesinin katıldığı toplantıda, eski köy isimlerinin iade edilmesi ve bu köylerdeki tabelaların Kürtçe olarak değiştirilmesi konusunda hazırlanan önerge oylamaya sunuldu. Oy birliğiyle kabul edilen plan ve bütçe komisyonu raporu, İl Genel Meclis üyesi Özçelik Yıldız tarafından okundu. Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ın demokratikleşme paketini açıklamasının ardından köylerin orjinal isimlerinin yeniden tespiti ve yol tabelalarının Kürtçe hazırlanması konusunu plan ve bütçe komisyonuna havale ettiklerini belirterek şöyle dedi:
"Komisyonumuz bu konuyu daha önce de gündemine almış, ancak her defasında valilikten geri dönmüştür. Konuyu Valilik ve STK temsilcileriyle yeniden değerlendirdik. Köy halkı ve Muhtarlarla görüştük. Bu konuda bir çok köy isimlerini tespit ettik. Bu konuya bütçe ayırmak için bütçe görüşmelerinde konuyu yeniden değerlendireceğiz."
'TBMM KARAR ALSIN'
İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Korkmaz da, Hakkari genelinde bulunan 120 köy ve 278 mezranın Kürtçe isimlerinin iadesi için daha önce iki kez Valiliğe sundukları Meclis önergesinin reddedildiğini belirtti. Korkmaz şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi bu konu daha önce de kamuoyuna duyurulmuştur. 120 köy ve 278 mezramız var. 1946 yılından sonra Türkiye genelini düşündüğümüz zaman 30 bine yakın köy ve mezra isimlerinin değiştirildiği görülmüştür. Dolayısıyla geçen gün Mecliste sadece ve sadece Tillo, aynı zamanda Hacı Bektaşi Veli Üniversitesiyle ilgili konu gündeme geldi. TBMM bu konuyu gündeme aldı. Bizim TBMM'ye çağrımız şudur. Ortak bir karar alınır. Bu kararları bizim meclislerimize havale edilmesini istiyoruz. Açıklanan demokratikleşme paketinin ardından bu konuyu tekrar gündemimize alıp Hakkari Valiliğine bir kez daha sunuyoruz."