Behçet DALMAZ/ HAKKARİ, () - HAKKARİ Üniversitesi ile  Hakkari Elektrik Mühendisleri Odası Hakkari İl temsilciliği tarafından 'Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Enerji verimliliği' paneli düzenlendi.
Hakkari Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Adem Çatal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panele ÇA+BA Tasarım Sanat Uygulama şirketinden Çelik Erengezgin, Gaziantep Üniversitesinden Dr. Seyfi Şevik, Kocaeli Elektrik Mühendisleri Şubesinden H. Avni Haznedaroğlu, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Bekir Özçelik, Türkerler VEDAŞ Yatırım Müdürlüğü’nden Tahsin Uuzunselvi konuşmacı olarak katıldı.
Panelde konuşan Rektör Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, Soma faciasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Rektör Ceylan, "Dünya çapında hükümetler, enerji arzı ve verimliliği konularında sürekli politikalar oluşturarak, ulusal ve uluslararası çerçevede gelecekte karşılaşılacak sorunları bertaraf etmeye çalışmaktadırlar. Enerji alanında oluşmaya başlayan ve gelecekte daha vahim bir durum arz edecek olan enerji arz-talep dengesizliği, ciddi endişelere sebebiyet vermektedir. Bölgemiz temelinde konuyu incelediğimizde, hidroelektrik su kaynaklarının yüksek bir potansiyele sahip olduğu, ayrıca ülkemiz güneş indeks haritalarına bakıldığında Van ve Hakkari illerimizin en yüksek indeks değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Üniversitemiz bazında konuyu incelediğimizde ise bu ve bunun gibi toplantılar sayesinde alternatif enerji üretimi ve verimliliği alanlarında farkındalık oluşturulması düşünülmektedir. Ayrıca şu an inşa halinde olan kampüs alanımızda güneş tarlaları kurarak elektrik enerjisi üretimi gibi projeler eşliğinde enerji ihtiyacımızın azaltılması planlanmaktadır. Kampüs binalarımızda aydınlatmanın, yüksek oranda alternatif enerji üretimi ile sağlanmasına yönelik proje hazırlığı yapılmaktadır" dedi.
Hakkari Üniversitesi  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Nane  ile Elektrik Mühendisleri Diyarbakır Şubesi Temsilcisi Evindar Aydın'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, enerji mimarlığı, yenilenebilir enerji üretiminde sektöre bakış, enerji verimliliği, dünya ve ülkemizde enerjiye genel bakış ve ileri teknoloji süper iletkenlerin enerji alanındaki yeri, bölgemizdeki enerji sorunları ve çözümleri konuları ele alındı.
Panele katılan ve TÜBİTAK’ın düzenlediği orta öğretim öğrencileri arası proje yarışmasında verdikleri 'Doğam İçin RES (DİRES)' Projesi ile Türkiye ikincisi olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Şemsettin Onay Anadolu Lisesi Öğrencilerinden Erzan Orhan, Melisa Atak ve danışman öğretmenleri Kenan Canan’a da plaket takdim edildi.

BD (FE/RT) (FOTOĞRAFLI)