Haftada Bir Kez Dışarı Çıkabilmek İçin Yardım Bekliyor

 

Elazığ’da yatağa bağımlı bir şekilde yaşayan spastik engelli   38 yaşındaki Yavuz ŞEN, haftada bir kez dışarıya çıkıp tasarımını kendi yaptığı  arabasıyla gezebilmek için yetkililerden  yardım bekliyor. Doğum esnasında beynine oksijen gitmediği için  spastik engelli kalan Yavuz  3 aydır dışarı çıkamıyor. Önceleri tekerlekli sandalye ile dışarı çıkabilen Yavuz, hastalığının ilerlemesiyle birlikte sandalyeye oturamaz hale geldi ve uzun süredir hayatını yatarak  devam ettiriyor. İlerleyen hastalığı kendini yatağa mahkum etse de Yavuz hayata daha sıkı tutundu ve dışarı çıkmak için arayışlara girdi.  Kendisine uygun  bir tekerlekli sandalye bulamayınca hayallerindeki arabayı çizdi ve internetten tanıştığı Ankara’daki engelli oto tamircisi arkadaşı sayesinde akülü arabasına kavuştu. Yaklaşık 2 yıldır belli aralıklarla arabasıyla dışarı çıkabilen  Yavuz, yetkilerden bu gezintiyi haftada bir kez sürekli olarak  yapabilmek için yardım bekliyor.

Tek isteğim haftada birkaç saat dışarı çıkmak

Hava şartlarının kötü olması ve dışarı çıkmaya yardım edecek kişiler olmadığı için  uzun süredir evden dışarı çıkamadığını  söyleyen Yavuz ŞEN “Ben şuan 3 ayda bir sadece hastaneye gitmek için evden çıkabiliyorum. Yetkilerden benim gibi yatalak hastaların daha fazla dışarı çıkabilmesi için  çözüm bulmasını bekliyorum. Beni dışarı çıkarmak için en az iki erkeğin olması lazım. Babam yaşlı rahatsız, abim de gündüzleri çalıştığı için akşamları evde oluyor ve tek başına taşıması da çok zor. Bir de iki erkek olması yetmiyor, onların eğitimli olması da lazım. Mesela siz şuan beni dışarıya çıkarmaya çalışsanız nasıl taşıyacağını bilmediğinizden büyük ihtimalle canımı çok acıtırsınız. Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden  beklentim, biz yatalak hastaları ev hapsinden kurtarmasını istiyoruz. Bunun için proje geliştirsinler ve çözüm yolu bulsunlar. Bahsettiğim nedenlerden dolayı sıradan insanların yardımı bize zarar verebilir. O kurum bünyesinde kişiler bize yardım için gönderilirse onlar tecrübeli olacağından  bizim halimizi daha çok anlayacaklardır. Benim gibi yatağa mahkum hastaların tek isteği haftada bir kez de olsa birkaç saat dışarıya çıkmak” diye konuştu.

Akülü aracını tek başına kullanabildiğini söyleyen ŞEN “ Kumanda etmemde bir sıkıntı yok, fakat; hastalığımdan dolayı ani kasılmalar vücudumda olabiliyor. Zaten kasılmaları önlemek için 3 ayda bir sırtımdan iğne vuruyorlar. bu kasılma krizi geldiğinde herhangi bir kaza olmaması için arabamı kullanırken bir kişinin yanımda olması gerekiyor. Sesimizi duyup da bize yardım eden ya da etmeye çalışan herkesten şimdiden Allah razı olsun” diye aktardı.

Elazığ Belediyesi’nde yeterince engelli aracı olmamasından da yakınan ŞEN “Elazığ Belediyesi bünyesinde engelliler için 3 tane araç var. Elazığ’da 8 bin engellinin yaşadığını düşünürsek araç sayısı çok  öncelikle o araç sayısının artırılmasını istiyorum. Yeni seçilecek olan belediye başkanımızın  biz engelliler adına daha fazla çalışma yapmasını ve açıklayacakları projelerde bizim için de yer vermesini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
KAYNAK : Günışığı Gazetesi