Mithat ÜNAL/BOZYAZI (Mersin), () - MERSİN'in Bozyazı İlçesi'nde yaşayan 73 yaşındaki Hafize Coşkun'un, 20 yıl önce muz lifinden ürettiği dokumalar SODES projesine ilham kaynağı oldu.
Bozyazı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 'Muz Lifi Bozyazı'da Hayat Buluyor' SODES Projesi'nin çalışmaları sürüyor. Mersin Valiliği tarafından desteklenen 45 bin lira bedelli proje kapsamında 20 yıl önce muz lifinden dokunan halının yerini şimdi, kadın çantasından, duvardaki Türk bayrağına askılı süslemelere kadar 25 çeşit dokuma ürün aldı. Hafize Coşkun'un o zamanlarda tahtadan yapma aletle taş üzerinde muz gövdesini döverek çıkardığı lifler şimdi, SODES'ten elde edilen ödenekle Hindistan'dan getirilen 2 adet muz lifi çıkarma makinesi ile üretilmeye başlandı. Çalışmaları hakkında bilgi veren Bozyazı Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, "Hafize Teyze'nin yıllar önce yokluk içerisinde ürettiği dokumalardan esinlenerek lif elde etmek için bir yola çıktık. Hafize Teyze'den kursiyer öğretmenlerimize kurs aldırdık ve Hindistan'dan makine getirerek muz lifinde seri üretime geçtik. Halk Eğitim Müdürlüğümüzün bünyesinde kurs açarak Bozyazı da yeni bir istihdam kaynağı oluşturduk. Muz lifinin sağlamlığı, esnekliği ve su geçirmezliği otomobil, mobilya ve yer döşemesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu anlamda bölgemizdeki muz gövdelerini dokuma sektöründe de değerlendireceğiz" dedi.
Kaymakam Mustafa Erkayıran, Milli Eğitim Müdürü Doğan, muz lifi dokumasının usta hocası Hafize Coşkun ve kursiyerler, üzerlerine önlüklerini geçirerek Hindistan'dan getirilen makine ile muz lifi ürettiler. İplerde kurutulan muz lifleri, kursiyer öğrenciler tarafından kirmanlarla muz lifinden ip eğirerek dokumaya hazırladı.
Bu arada, muz lifinden üretilen ürünlerin sergilendiği salona Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu'nun teklifi ile Hafize Teyze'nin ismi verilecek.

FOTOĞRAFLI