NEVŞEHİR, () - HACI Bektaş-ı Veli'yi anmak için bu yıl 51'inci kez ulusal ve 25'inci kez uluslararası düzeyde gerçekleştirilen törenlere katılmak üzere Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi'ne yurt içi ve dışından gelen Aleviler, Çilehane Mevkii'ne akın etti. Burada bulunan Deliklitaş'tan geçebilmek, Hacı Bektaş Veli Anıtı'na dilek taşı yerleştirmek ve alanda bulunan boş bir araziye üst üste 3 veya 5 taş dizerek dilek tutup dua etmek için birbirleriyle yarışıyor. Yaşlı ve kilolu kadınlar Deliklitaş'tan geçerken zor anlar yaşıyor.
Törenler için ilçeye gelen Aleviler Çilehane Mevkii'ne geldiklerinde önce Hacı Bektaş Veli Anıtı'na dilek taşı yerleştirirken, buraya taş yerleştirirken içlerinde tuttukları dileklerin kabul olacağına inanıyor. Heykele taş yerleştirenler, "Bu gelenek olmuş. Dilek tutup taş yerleştirince kabul olacağına inanarak yapıyoruz. Taşın kaç tane olmasının önemi yok" dedi.
Boş bir araziye geçenler, üst üste 3 veya 5 tane olmak üzere taş diziyor, dua ediyor ve kabul olmasını diliyor. Alanda taş dizenler, "İnsanlar inanç ve düşünceleri doğrultusunda 3 veya 5 tane üst üste taş koyup dilek tutulunca kabul edileceğine inanıyor. 3 veya 5 tane olması gerekiyor, standardı budur. Çilehane Mevkii'nde oluşturulan alanda ziyaretçiler, dilek tutarak ve dua okuyarak taşları üst üste koyuyorlar" diye konuştu.
DELİKLİ TAŞTAN GEÇMEYE ÇALIŞIYORLAR
Hacı Bektaş-ı Veli’nin çile çektiği ve ibadet etmek için sığındığı yer olarak bilinen Çilehane Mevkii'ne gelenler son olarak burada bulunan Deliklitaş’tan geçmeye çalışıyor.
Deliklitaş’tan çıkan kişilerin kalbinin temiz olduğuna inanan Aleviler, ibadetlerini de yerine getirdiklerini ve çok mutlu olduklarını belirtti. Aleviler, şöyle dedi:
"Hacı Bektaş Veli burada 40 gün çile çekiyor. 40'ıncı gün 'Ya Hak' dedikten sonra bir delik açılıyor. Buradan geçince günahların affolacağına veya takılmadan geçenlerin günahsız olduğuna inanıyoruz. Bunun ne kadar gerçek olduğunu da tam bilemiyoruz. Girdikten sonra 'Geçebilir miyiz, geçemez miyiz' diye kafamızda bir heyecan oluyor. Psikolojik de bir şey. Bir de kilo ile alakalı. Kilolu insanlar geçemiyor. Çıktıktan sonra günahsızmışız gibi bir rahatlama hissediyoruz."
Deliklitaş’tan çıkmakta zorlanan kilolu ve yaşlılar zor durumda kalırken, buradan çıkmayı başaranların mutlulukları dikkat çekti. Hacı Bektaş törenlerine katılmak üzere Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi'ne dünyanın dört yanından gelen Aleviler'in bir bölümü kurulan çadır kentlerde, bir kısmı otel ve akrabalarında kalırken, bir bölümü de araçlarıyla birlikte geldikleri ilçede kendilerine gösterilen boş alanlara çadır kurarak barınma ihtiyaçlarını karşılıyor.

FOTOĞRAFLI