ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nda günlerdir süren ve zaman zaman 40 kilometreyi bulan TIR kuyruğu bitti.
Habur Sınır Kapısı'nın Irak tarafında bulunan İbrahim Halil Gümrük Kapısı'nın yetersizliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Habur'da günlerce TIR kuyrukları devam etti. Zaman zaman 40 kilometreyi bulan kuyruk bugün erirken, kapıda giriş ve çıkışlar normale döndü. Habur'da 10 Kasım günü çıkış yapan tanker, kamyon ve TIR sayısı 2 bin 776, otobüs ve taksiler ile bu sayı 3 bin 384 olarak tespit edildi. Aynı günde araç giriş çıkış genel toplamı ise 6 bin 112 olarak belirlendi. Habur'da 1 Kasım ile 12 Kasım 2013 tarihleri arasında ise 72 bin 270 aracın girişi çıkış yaptığı belirtildi.
Habur'da günlerce kuyrukta bekleyen şoförler Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak'a yaptığı ziyaretin ardından yaptığı Habur'a alternatif ikinci kapı ile 3'üncü köprünün de yapacağı açıklamasına sevindiklerini söyledi. Habur’a 3 kilometre uzaklıktaki TIR Parkı’nda bekleyen şoförler iki ülke arasındaki anlaşmazlığın sona ermesinden mutlu olduklarını söyledi. Şoförlerden Abdulkadir Sungur, kuyruk sorunun kesin bir şekilde bitirilmesi için yeni sınır kapılarının çok şart olduğunu belirterek, "Bizler kuyruklarda beklediğimiz zaman çok sıkıntılar çekiyoruz. Özellikle hırsızlık olayları bizim canımızı çok sıkıyordu. Şu anda bir kuyruğun olmaması çok iyidir, fakat bu sorunun kesin çözümü için mutlaka yeni sınır kapıları açılmalıdır. İkinci bir kapı açılsa kuyruk olmayacak. Yol üzerinde bekleme yapmayacağız. Daha iyi gidip gelebileceğiz. Araçlarımızın ve canımızın güvenliği bu yollar üzerinde yok" dedi.
TIR şoförü Mehmet Emin Yeşilyurt, "Habur Sınır Kapısı üzerinden günde binlerce araç geçiyor. Burada araç sayısı çok fazla o yüzden artık Habur Sınır Kapısı bu yoğunluğu kaldıramıyor. Türkiye İle Irak’ın bir an önce yeni sınır kapıları için anlaşmaları gerekiyor" dedi. MSY(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)