Enver ALAS /İSTANBUL ,() Okmeydanı Çevre, Koruma ve Güzelleştirme Derneği'ne bağlı bir grup, Beyoğlu Belediye Meclisi'nin Okmeydanı'nda 5 mahalle için 'riskli alan' kararını protesto etmek Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Yaklaşık 200 kişilik gruba CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.
Galatasaray Meydanı'nda bir açıklama yapan Tekin, kentsel dönüşüm ile Okmeydanı'nda yaşayanların sosyal yaşamlarının param parça olacağını ve sürgüne tabi tutulacaklarını söyledi. Konuşması sırasında elindeki bir belgeyi gazetecilere gösteren Tekin, "Elimde başbakanın dağıtmış olduğu bir tapu var" diyerek, "Her seçim öncesi tapu numaraları çekilir. Bu tapu numarasına baktığımızda vatandaşın 150 metrekare yeri sadece 20 metrekare olmuş. Şimdi bu 20 metrekarelik alanda hangi kentsel dönüşümü yapacaksınız? Kamu yöneticilerinin en temel görevi yurttaşlarımızın kendi barındıkları yerlerde kendi dönüşümlerini sağlayabilmeleridir. Bütün dünyaya baktığımızda sürgüne tabi tutulan insanların olduğu bir yer görmek mümkün değil. Almanya dahil olmak üzere bir çok yerde yerinde dönüşüm olmuştur" ifadelerini kullandı.

"OKMEYDANI'NDA ÖNEMLİ BİRKAÇ ARSANIN NASIL PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİNİ OKMEYDANI HALKIYLA PAYLAŞACAĞIM"
Tekin, "Sadece insanların evlerini mülklerin almıyorsunuz, sosyal yaşamlarını param parça ediyorsunuz. İnsanların sosyal yaşamlarının param parça olmaması için mülkiyetlerinin yerinde değişimi olması için CHP olarak sonuna kadar yanınızda olacağız. Her alanda olabilecek sorunlarda CHP yanınızda olacak. Ne yazık ki kentsel dönüşüm yasası diye bir yasa çıktı ve mülkiyet haklarının tamamı bir bakan ile başbakanın iki dudağı arasında kaldı. Önümüzdeki günlerde Okmeydanı'nda önemli birkaç arsanın nasıl peşkeş çekildiğini, ayrıca İstanbul'da 100 milyar doların nasıl yandaşlara peşkeş çekildiğini Okmeydanı halkıyla paylaşacağım" dedi.

POLİS, BEYOĞLU BELEDİYESİ ÖNÜNDE ÖNLEM ALDI
Gürsel Tekin'in Galatasaray Meydanı'ndaki açıklamasının ardından grup Tepebaşı'ndaki Beyoğlu Belediye Başkanlığı binasına yürüdü. Yürüyüşe Tekin ve Tanrıkulu katılmadı. 'Okmeydanı'nın riskli alan edilmesine hayır', 'Rant için değil, halk için plan' yazılı pankartlar açan grup, yürüyüş boyunca 'Barınma hakkımız engellenemez', 'Afet yasası yıkım yasası' şeklinde sloganlar attı. Polis, Beyoğlu Belediye Başkanlığı binası önünde geniş güvenlik önlemi aldı.

BELEDİYE ÖNÜNE SİYAH ÇELENK BIRAKILDI
Okmeydanı Çevre, Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Çetkin belediye binası önünde grup adına bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Bildiğiniz gibi Beyoğlu Belediye Meclisi 2 Haziran tarihli toplantıda Okmeydanı arazilerini 6306 sayılı yasa gereği riskli ilan edilmesi kararını almıştır. Bu emrin yerine getirileceğini bekliyorduk. Aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifiyle ve Bakanlar Kurulu kararı da alınıp bugün, yarın resmi gazetede yayanlanacağından hiç kuşkumuz yoktur. Riskli alan ilanı yasalaştıktan sonra ikinci aşamada sıra bu alan üzerinde bulunan 5600 binanın yıktırılmasına gelecektir. Bu sorun çözülsün ancak bu sorunun çözümü için Okmeydanı insanını itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Değerli kardeşlerimiz hayatlarını kaybetti. Okmeydanı halkı, birlik ve beraberlik içinde dil, din, ırk, mezhep, hiçbir siyasi görüş ayırımı yapmadan kardeştüik. Bir tek kardeşimizin burnu dahi kanasın istemiyoruz. Birlik ve beraberliğimizi devam ettireceğiz" ifadeleri kullanıldı. Basın açıklamasının ardından Ali Çetkin ve dernek yöneticileri Okmeydanı'nda 5 mahalle için alınan 'riskli alan' kararını protesto etmek için Beyoğlu Belediyesi binasının önüne siyah çelenk bıraktı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DESTEK İÇİN GELDİLER
Öte yandan protestocu grubun ardından bu kez de Beyoğlu Belediyesi'nin önüne kentsel dönüşümü destekleyen başka bir grup geldi. 'Kentsel dönüşüme evet' şeklinde slogan atan ve aralarında çocuk ve kadınlardan oluşan yaklaşık 50 kişilik grup, 'Deprem olunca ne olacak', 'Örnektepe Mahallesi kentsel dönüşüm kararını destekliyor' yazılı dövizler açtı. Grup adına bir açıklama yapan Yeni Okmeydanı Derneği Başkanı İlknur Bektaş, "Biz Okmeydanı'nda kentsel dönüşümü istiyoruz. Kentsel dönüşüm bizlerin, çocuklarımızın tertemiz bina, sokak, cadde ve meydanlarda yürüme, yaşama ve umudun tek yolu demek. Kentsel dönüşüm, Okmeydanı için bir kurtuluştur" diye konuştu.

EA(FOTOĞRAF)