KAYSERİLİ 3’ü kadın 10 dağcı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü için Gürcistan’ın 5 bin 47 metredeki Kazbek Dağı'nın zirvesine çıkıp, şehitlere saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.
Kayseri Dağcılık İl Temsilciliği'nin düzenlemiş olduğu Kazbek Dağı 18-23 Temmuz Kıbrıs Şehitlerini anma etkinliğine İsmail Yılmaz, Nuray Karakaya, Kayseri'de yaşayan Çinli Ceyn Zhap, Nezahat Tezel, Mustafa Karaahmet, Veli Canpolat, Yusuf Hakan Özdemir, Mahmut Şahin, Mesut Bilgin ve Erkan Candemir katıldı. Zirveye başarılı tırmanış yapan Kayserili kadın dağcı Nuray Karakaya, buzul ve karlı zeminde gerçekleştirdikleri Kıbrıs şehitlerini anma ve Kıbrıs Barış Harekatının 40'ncı yıldönümü etkinliğini şöyle anlattı:
"Kafkasların en yüksek ve en çok sporcunun gittiği zirvelerden biri olan Kazbek Dağı, 5 bin 47 metre yükseklikte ve büyük buzullara sahip volkanik bir dağ. Buzullar üzerinde bulunan derin ve çok sayıda çatlaklar, bizim grubumuz için de risk oluşturdu. Çok dikkatli geçilmesi gereken bu buzullar, her yıl yer değiştirdiği ve kar yağışı ile kapanabildiği için tırmanıcılara hoş olmayan süprizler yapabilmektedir. 19 Temmuz'da bin 800 metre yüksekliğindeki Kazbeği Köyü'ne ulaşan ekibimiz, 20 Temmuz’da 3 bin 700 metredeki kamp alanına ulaşarak sabah erkenden yola koyuldu. Yol boyunca geçmemiz gereken uzun ve derin çatlaklarla dolu Gergeti Buzulu da başarılı bir şekilde geçildi. Kayseri ekibi olarak, 3 bin 700 metrede bulunan Ruslar tarafından meteoroloji istasyonu olarak yapılan ama şimdi dağ evi olarak kullanılan kamp alanına geldik. Burada vücudumuzun yüksekliğe uyum sağlaması için bir gece kamp yaptık. 21 Temmuz gece saat 02.00'de heyecanlı bir tırmanışa başladık. Bu sefer daha derin çatlakların olduğu buzul üzerinden uzun bir tırmanıştan sonra dağın zirvesinin görünmeye başladığı rotaya girdik. Saat 12.00'de 5 bin 47 metre olan Kafkasların en yüksek zirveleri arasında olan Kazbek zirvesine ulaşan ekibimiz, Kıbrıs şehittleri anısına yaptığımız bu tırmanışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okuyarak bitirmenin haklı gurunu yaşadı.’’


FOTOĞRAFLI