Muhammet KAÇAR/RİZE, () - GÜRCİSTAN'da son 4 yılda çeşitli suçlardan tutuklanan çok sayıda Türk vatandaşını af ve uzlaşma yoluyla kurtaran Gürcistan Mağduru Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, bu ülkeye gidecek olanları "Gürcistan'da avcı çok, sakın av olmayın" diyerek uyardı.
Rize Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı yapan Nuriye Kaputoğlu, Gürcistan’ın Türkiye Büyükelçiliği ve Batum Başkonsolosluğu ile birlikte sürdürdükleri çalışmalar sonucu 120 kişinin af ve uzlaşma yolu ile özgür kalmasını sağladıklarını söyledi. Kaputoğlu, şöyle konuştu:
"Halen Gürcistan cezaevlerinde 13’ü hükümlü, 20’si tutuklu ve çeşitli ülkelerin başvuruları üzerine Interpol tarafından yakalanan 7 kişi olmak üzere 40 Türk bulunuyor. Amacımız; herkesi toptan suçsuz ilan etmek değil. Fakat kurunun yanında yaşın da yanmasını istemiyor, bunun için mücadele ediyoruz. Hangi ülke vatandaşı olursa olsun din, dil, ırk ayrımı yapmadan suçsuz olan insanlara suç atmaya, masum insanlara zülüm etmeye kimsenin hakkı yoktur. Yeni Gürcistan hükümetinden beklentimiz; adalet ve hukukun üstün, yargının da bağımsız olmasıdır. Çünkü Gürcistan, Türkler'in gözünde korkulu bir devlet haline gelmiştir. Artık Gürcü polisine, adaletine güvenmek istiyoruz. Bizim canımız yandı, suçsuz yere başka canlar yanmasın, aileler perişan olmasın."
"DOSTLUK KÖPRÜSÜ OLUŞTURDUK"
Türkiye’nin Gürcü halklarına anlayışla baktığını anlatan ve aynı anlayışı karşı taraftan da beklediklerini ifade eden Kaputoğlu, şöyle konuştu:
"Dost, komşu ve akrabalık bağları olan iki ülkeyiz. Bizlere yakışan, dostça huzurlu ve birlik içinde yaşamaktır. Gürcistan’da çok mağdur olmamıza rağmen bize yapılan haksızlığı tüm Gürcistan’a mal etmedik. İki devlet arasında dostluk köprüsü oluşturduk. Gürcistan hükümetinin şikayetlerimizi göz önünde bulundurmasını ve görevini kötüye kullanan hangi makam sahibi olursa olsun buna izin vermemesini sağlamasını istiyoruz."
"GÜRCİSTAN’DA AVCI ÇOK, SAKIN AV OLMAYIN"
Gürcistan’a giden Türk vatandaşlarına uyarılarda bulunan Kaputoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Gürcistan kolay para kazanılan bir ülke olarak görülmemeli. Yeşil ve kırmızı reçeteli ilaç kullananlar, ağır anti depresan ilaç kullanan vatandaşlarımız zor durumda kalmamaları ve sıkıntıya düşmemeleri için kesinlikle ilaçlarıyla Gürcistan’a girmemeli. Trafik cezaları en fazla 1 ay içinde ödenmeli, alkollü araba kullanılmamalı, kimseden emanet paket alınmamalı. Gürcistan’a iş amaçlı gidenler, konsolosluğa danışmadan başkalarının sözüyle iş yapmasın. Türk’e yakışmayan yüz kızartıcı suçlardan uzak durulmalı. Kendinizi de, ailenizi de perişan etmeyin, bizleri de konsolosluğu da zor durumda bırakmayın. Sessiz mağdurların 4 yıldır sesi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Allah kimseyi devletsiz milletsiz bırakmasın. Gürcistan’da avcı çok, sakın av olmayın."

MK(TM/İD) (FOTOĞRAFLI)