KIŞI geçirmek üzere Güneydoğu Anadolu’nun çeşitli illerine götürülen 162 bin küçükbaş hayvan, baharla birlikte Muş’un yaylalarına doğru yola çıkarıldı.
Tarım İl Müdür Vekili Osman Akar, Muş bölgesinde 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvan olduğunu belirterek bunun 162 bininin kışı geçirmek üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çeşitli illere götürüldüğünü söyledi. Akar, baharın gelişi ile birlikte meraların otlak hale geldiğini hayvanların da yakında Muş ovasında otlamaya başlayacağını bildirdi.
Hayvan sahiplerinden Haluk Dizdaroğlu, çobanların koyun sürüleriyle birlikte her yıl  Ekim ayının sonunda sıcak bölgelere göç ettiğini, Mayıs ayının ilk haftasından itibaren Muş'a döndüklerini bildirdi. Çok ekonomik olduğu için göçü tercih ettiklerini anlatan Dizdaroğlu, "Hayvanların kışın Muş'ta ahırda beslenmesi çok pahalıya çıkıyor. Ama sıcak iklimde hayvanlar ahıra gerek duymuyor, meralarda otlamaya devam ediyor" diye konuştu.
Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin gibi illerden yola çıkarak Muş'a gelen çobanlar, "Koyunlar yorulunca onlara kaval çalışıyoruz. Kavalın sesi onları rahatlatıyor. Biz de koyunlarla birlikte kar ve kıştan uzak yaşıyoruz" dediler.

MA(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)