GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde bu sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Şırnak, Mardin ve Elazığ'da 282 köy ve mezranın yolu kapandı. Mardin'de ilköğretim okulları ile Artuklu Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara verildi. Elazığ ve Mardin'e hamile ve engelli memurlara 2 günlük izin verildi.
Diyarbakır'da dün gece başlayan kar yağışı kent merkezini etkisi altına alırken, hava ıscaklığı eksi 2 dereceye düştü. Yolların kayganlaşması nedeniyle trafik kazalarının meydana geldiği Diyarbakırda, kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi. Meteoroloji Müdürlüğü, kentte kar yağışının Cumartesi gününe kadar devam edeceği ve gece hava sıcaklığının eksi 4 dereceye düşeceğini belirtti. Kar kalınlığının arttığı kent merkezinde yiyecek bulma sıkıntısı çeken kümes hayvanlarına, vatandaşlar kendi elleriyle yem verdi.
Diyarbakır Hipodromu'nda bugün yapılması gereken at yarışları ilk koşuda bir jokejin attan düşmesi ve kötü hava koşulları nedeniyle Cumartesi gününe ertelendi. 
ŞIRNAK,HAKKARİ VE SİİRT KARAYOLLARI KAPANDI
Şırnak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle Şırnak, Hakkari ve Siirt karayolları ulaşıma kapandı. Şırnak- Siirt karayolunun 30'uncu kilometresinde, Şırnak- Hakkari karayolu ise Ortaköy Mevkii'ndeki yoğun kar yağışı nedeniyle kapandı. Karayolları ekipleri yolları açma çalışmalarını sürdürüyor.
Kar yağışı Şırnak kent merkezinde de maddi hasarlı trafik kazalarına neden oldu. Şırnak Lisesi önünde de bir çok araç birbirine girdi. Can kaybının olmadığı kazalarda, maddi hasar meydana geldi. Kar yağışına en çok sevinen ise çocuklar oldu. Çocuklar ilk bu yıl ilk kez gördüğü kar yağışıyla birlikte, kar topu oynamanın keyfini yaşadı. İsmatpaşa İlk ve Ortaokulu öğrencileri, okul bahçesinde ve okulun etrafında karın keyfini çıkardı. Çocukların okul önünde kartonlardan oluşturdukları kızaklar ile kayarak coşkuyla eğlendi.
Bu arada Şırnak'ın İdil İlçesi'ndeki ilköğretim okullarında eğitime bugün ara verildi. Yoğun kar yağışı nedeniyle İdil ile Mardin Midyat karayolu ulaşıma kapanırken, ilçenin 80 köy yolunun da kapalı olduğu belirtildi.
72 KÖY YOLUNUN KAPANDIĞI ELAZIĞ'DA HAMİLE VE ENGELLİ MEMURLARA İZİN
Dün akşam saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı, Elazığ'da hayatı olumsuz etkiledi. 72 köy yolunun kapandığı Elazığ'da, il genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile ve engelli memurlara bir günlük izin verildi. Elazığ Valiliği, meteorolojiden aldığı kar uyarısı nedeniyle merkez ve bağlı köylerdeki taşımalı okullarda bugün okulların tatil edildiğini açıkladı. İlçe ve köylerde ise okulların durumlarının kaymakamlıklar tarafından belirleneceği ifade edildi. Okulların bir gün tatil edilmesinin ardından öğrenciler karın keyfini çıkarmak için sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklarda kartopu oynayarak kaymanın keyfini yaşadı.
MARDİN'DE EĞİTİM 2 GÜN TATİL EDİLDİ
Mardin'de kar yağışı nedeniyle ilk öğretim okulları ile Artuklu Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara verildi. Dün gece hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düştüğü Mardin'de yollarda oluşan buzlanma, seyir halindeki araçların kaymasına yolaçtı.
Karayolları 93'üncü Şube Şefliği ile Mardin Belediyesi'ne bağlı ekipler, şehrin ana caddelerinde yol temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Zincir takmayan sürücüleri uyaran trafik ekipleri, zincirsiz yola çıkan araçların trafiğe çıkmasını engelledi. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının Cuma gününe kadar devam edeceğini belirterek, yola çıkan sürücüleri, yanlarında zincir ve takoz bulundurmaları konusunda uyardı. Yoğun kar yağışı nedeniyle Mardin Valiliği, kamuda çalışan engelli ve hamile kadınlara bugün ve yarın olmak üzere iki gün izin verildiği açıkladı. Mardin'in yüksek rakımlı ilçelerinden Savur, Dargeçit, Midyat ve Mazıdağı ilçelerinde kar yağışı sebebiyle 100'e aşkın köy yolu ile 30 yakın mezranın yolu ulaşıma kapandığı öğrenildi. Okula giden çocuklar ise, arkadaşları ile kar topu oynayarak, şiddetli karın keyfini çıkarmaya çalıştı.
SURİYELİ MÜLTECİLER ÇADIRDA YAŞAM SAVAŞI VERİYOR
Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki Suriyeli mülteciler ise kurdukları derme, çatma çadırlarda, kar altında yaşam savaşı veriyor. Çadırlarda yaşayan Suriyeli çocukların çıplak ayakla dolaştıkları görülürken, anne ve babaları hasta çocuklarının ısınmalarını sağlamak amacıyla acil olarak soba istedi. İpek Mahallesi'nde yaşayan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 aileden oluşan yaklaşık 70 mültecinin, bugün etkili olan kar yağışıyla ortada kaldı. Suriye'deki çatışma ortamından kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını belirten Keres Naif, "Yaklaşık 1 aydır buraya geldik. Bu kışta evimizden yurdumuzdan olduk. Buraya gelip çevredekilerin de desteğiyle çadır kurup çadırların içerisinde çocuklarımızla birlikte yaşamaya başladık. Kar yağıyor ve hava çok soğuk. Çocuklarımız soğuktan hastalanıyor. Bizim acil olarak soba ve battaniyeye ihtiyacımız var" dedi. (GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)