GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, büyük bir coşkuyla kutlandı. Tunceli Valisi Yusuf Hakan Güner, makamındaki bayramlaşmaya gelen 8 yaşındaki Pelin Demir'i koltuğuna oturtarak, "Madem Cumhuriyeti size emanet edeceğiz. Bugün vali sen ol ve bize talimat ver" dedi. Bölge genelinde BDP'li belediyeler arasında sadece Batman'da Belediye Başkanvekili Serhat Temel, protokoldeki yerini aldığı görüldü.
Mardin'de, Valilik Konağı önünde düzenlenen törene Vali Ahmet Cengiz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile vatandaşlar katıldı. Vali Cengiz günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, demokratikleşme ve insan hakları alanında atılan adımlar ile elde edilen kazanımlara dikkat çekerek, "Cumhuriyetimizin 90'ıncı yıldönümüne ulaşmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde topyekûn milletçe büyük fedakârlıklarla kurduğumuz Cumhuriyetimizin ulaştığı seviye, gurur vericidir. Bu gün Türkiye, demokratikleşme, insan hakları ve özgürlükler konusunda attığı cesur adımlarla birçok coğrafyaya örnek olmuştur" dedi.
5 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN CUMHURİYET COŞKUSU
Halk oyunları ekibinin folklor gösterisi ile devam eden törenlerde 5 yaşındaki 2 çocuğun tören boyunca halay çekmeleri dikkat çekti. Anasınıfı öğrencisi oldukları öğrenilen çocukların heyecanlı ve mutlu oldukları gözlendi.
TUNCELİ'DE KÜÇÜK KIZ VALİ KOLTUĞUNA OTURDU
Tunceli'deki kutlama programı sabah valilik makamında Vali Yusuf Hakan Güler, Garnizon Komutanı ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya'nın tebrikleri kabulü ile başladı. Tunceli'de BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin ve hiçbir belediye yetkilisi bayram törenlerine katılmadığı gözlendi. Tebriklerin kabulünden sonra Vali Yusuf Hakan Güner, törene katılan protokol üyelerine makamında çay ikram ederek bir süre görüştü. Vali Güner, makamdaki bayramlaşma sırasında gördüğü 8 yaşındaki Pelin Demir'i yanına çağırarak, "Cumhuriyeti sizlere emanet edeceğiz. Madem tebrikleri kabul ettiğimiz törene katılan en genç sensin, bugün vali sen ol" diyerek kücük kızı makamına oturttu. Vali Güner daha sonra küçük Vali Demir'e, "Hadi bizlere burada bulunanlara talimat ver ve bizlerden bir isteğin var mı?" diye sordu. Küçük Vali Demir de, "Teşekkür ederim hiçbir isteğim yok" diye karşılık verdi.
Daha sonra valilik bahçesinde devam eden törenlere Vali Güner ve Tümgeneral Kırkaya, törene katılanların bayramını kutladı. Cumhuriyet Bayramı, Vali Güner'in konuşması ve düzenlenen çeşitli etkinliklerden sonra sona erdi.
VALİ İPEK'TEN, 'TEK DEVLET, TEK BAYRAK, TEK MİLLET' VURGUSU
Şırnak Valiliği'ndeki kabul töreninden sonra, Şehir Stadyumu'nda devam eden kutlamalara, Vali Hasan İpek, 23'ncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Semih Öztürk, kurum müdürleri, askeri erkan, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protokol üyelerinin halkı selamlamasından sonra konuşan Vali İpek, Şırnak'ta faaliyete geçen kamu yatırımlarını tek tek anlatarak, şöyle dedi:
"Çok değerli Şırnaklılar; Cumhuriyetimiz'in bu 90'ıncı yılında Cudi Dağı'nı delerek, Şırnak'ı İpek Yolu'na bağlayacağız, ayrıca yine Şırnak-Van arasında geçilmez denilen yerleri aşıp, Van gölüne ulaşacağız. Şerafettin Elçi Havalimanımız ile tüm dünyaya bağlandık. Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu çözüm süreci ile birlikte ülkemizde huzur ortamı hakim oldu. Çözüm sürecinin oluşturduğu bu güzel ve huzurlu ortamın nimetlerinden en iyi şekilde tüm Türkiye'de olduğu gibi, Şırnak'ta bizler de faydalanmak istiyoruz. Bu huzur ortamını yaşamak Şırnak halkı olarak sizlerin de hakkı. İlimizde huzur ortamını oluşturmak ve marjinal grupların neden olduğu, toplumun tamamına yakınının rahatsız olduğu sokak olaylarını bitirmek için vargücümüzle çalışıyoruz. Bu konuda en büyük enerjimiz siz Şırnaklıların bize vereceği destek olacaktır. Cumhuriyetin 90'ıncı yıldönümünde tek devlet, tek bayrak, tek millet, tek vatan düşüncemizden asla taviz vermeden birlik ve beraberliğimizin en üst noktaya çıkması temennilerimle Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar, muhafaza ve müdafaa edeceğimize söz vererek Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum."
ASKER ÜNİFORMALI ÇOCUKLARIN ASKER SELAMI
Elazığ Valiliği makamında Vali Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve 8’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş’ın tebrikleri kabulüyle başlayan kutlamalar, valilik önündeki törenle devam etti. Elazığ’da geçen yıla göre vatandaşların yoğun ilgi ve katılımıyla başlayan törenlerde, herkes, tören alanında dağıtılan Türk Bayrakları'nı almak için sıraya girdi. Türbanlı ve kara çarşaflı kadınların bayrak almaya çalışma çabaları ise dikkat çekti. Evlerinin camlarını ve balkonlarını Türk Bayrakları'yla süsleyen vatandaşlar da, uzaktan tören alanını izledi. Genç kızlar Atatürk posterli ve imzalı tişörtlerle alanı doldururlarken, asker üniforması giyen çocuklar da, tören alanındaki komutanların yanına giderek asker selamı verdi. Tören geçişi için sırada beklerken fenalaşan bir öğrenciye ise, 112 ekipleri anında müdahale etti. Protokol üyelerinin halkı selamlamasından sonra Vali Koçak, bir konuşma yaptı. Daha sonra folklor gösterisi ve çeşitli yarışlarda dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesinin ardından tören sona erdi.
BDP'Lİ BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ PROTOKOLDEKİ YERİNİ ALDI
Batman'da valilik makamında, Vali Yılmaz Arslan, BDP'li Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Tuğgeneral Uğur Özcan, Başsavcı Muhammed Emre Ejder'in tebrikleri kabul etmeleri ile başlayan törenler, Turgut Özal Bulvarı'ndaki Valilik Kavşağı'nda devam etti. Tören öncesi, Turgut Özal Bulvarı güzergahına bırakılan binlerce Türk bayraklı balonları küçük çocuklar kapmak için birbiriyle yarıştı.
BATMAN'DA HORON, EFE, KAFKAS, ZEYBEK VE MİSKET
Batman'da renkli geçen kutlamalarda bayrak flamaları taşıyan öğrenciler arasında başörtülü bir öğrenci de da yer aldı. Trabzon'dan 'Kuzeyin uşakları' grubu, Horon, Efe, Kars-Kafkas, İzmir-Zeybek, Ankara-misket oyunları ile Batman Halk Eğitim folklor ekibinin birbirinden ilginç gösteri ve oyunları izleyenlerden bol bol alkış aldı. Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Tuğgeneral Uğur Özcan, Başsavcı Muhammed Emre Ejder ile protokol üyelerinin eksiksiz katıldığı bayram törenleri öncesi Turgut Özal Bulvarı güzergahına bırakılan binlerce bayraklı balonu küçük çocuklar kapmak için adeta yarıştı.
"SİLAHLARIN GÖLGESİNDE DEĞİL BARIŞIN GETİRDİĞİ HUZURLA BAYRAMI KUTLUYORUZ"
Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Vali Yılmaz Arslan, kronikleşmiş sorunların demokratik yöntemlerle çözülmesinden yana halkın tavrını ortaya koyduğunu söyledi. Arslan, şöyle konuştu:
"Bir yıldır bölgemizde silah sesleri duyulmamasıyla analar, babalar ve çocuklar cenazelerin arkasında ağlamamaktadır. Artık geçmişin olumsuzluklarına bir çizgi çekme zamanıdır. Bir bilgenin dediği gibi; 'Savaşta babalar, çocuklarını toprağa gömer, barışta ise çocuklar babalarını.' Gelin babalar, çocuklarını toprağa gömme acısını yaşatan zihniyete bu coğrafyada, dur diyelim. Hiçbir amaç, ideal kazanım, anaların ve babaların tek bir gözyaşından daha kıymetli değildir. Medeniyetin beşiği olan bu topraklarda huzuru, bize çok gören zihniyetin artık miladı dolmuştur. Bu bölgede uzun yıllardan sonra belki de ilk kez bu kadar huzurlu bir atmosferde Cumhuriyet Bayramı kutluyoruz. Silahların gölgesinde değil, barışın getirdiği huzur ve istikrar içinde bayram kutluyoruz. Demokratikleşme sürecinde yaşanılan kesintiler nedeniyle ayağımıza vurulan prangalar ve zincirler yüzünden vakit kaybettik. Daha yapılacak işlerimiz var" dedi.
SİİRT'TE VALİ VE KOMUTAN, HALAY ÇEKTİ
Siirt Valisi Ahmet Aydın, Siirt Belediye Başkan Vekili Kamil Varol, 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, halkı selamladıktan sonra törenler başladı. Siirt'te ilk kez kardeş şehir Trabzon'dan gelen folklor ekibi, törende horon tepti. Törenler sırasında başında beyaz şalı, sakallı, şalvarlı ve bastonlu 85 yaşındaki Hasan Solgun, protokol üyeleriyle tek tek tokalaştı. Vali Aydın ve Tuğgeneral Soysal'ın ayakta karşıladığı Solgun, daha sonra protokolde oturarak kutlamaları izledi.
Kutlamalar sırasında, Vali Aydın, Tuğgeneral Soysal ve Belediye Başkanvekili Varol, diğer yetkililer ve vatandaşlar hep birlikte halay çekti.
BAYRAM KOŞUSUNA DAYANAMAYAN ÇOCUKLAR AĞLADI
Bingöl Şehir Stadı'nda kutlama törenine, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, 49'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Belediye Başkanı Serdar Atalay, kurum müdürleri, askeri erkan ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Vali Taşyapan'ın konuşmasından sonra resim kompozisyon ve şiir dalında yarışmaya giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi.
Törene katılan okullardan koşu yapan bazı küçük öğrenciler bir tur yerine üç tur koşturulunca, bazı çocuklar fenalık geçirip ağladı. Törende Bingöl’ün yöresel oyunu olan Kartal oyunu oynandı. Resmi geçidin ardından tören sona erdi.

(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)