DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin sorumluluk bölgesindeki 5 ilde, kayıt dışı elektrik kullananların belirlenebilmesi için 1237 personelin katıldığı denetim yaptı. Denetim sonucunda toplam 784 kayıt dışı kullanıcı tespit edilerek, haklarında idari ve hukuki işlem başlatıldı.
Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta yüzde 75 dolayında olan kayıt dışı elektrik kullanımının önüne geçilebilmesi için yapılan kontroller en üst düzeye çıkarıldı. Bunun için dün gece DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Dicle Elektrik Perakende Satış Genel Müdürü Akif Köse, İl Müdürü Asım Güzel ve Müşteriler Müdürü Murat Çelik'in de yer aldığı 5 ildeki eş zamanlı denetime, 1237 personel katıldı. Denetim elemanları, 213 araç ile bulundukları illerde, yüzlerce işyeri ve konutta kontrol yaptı. Yapılan kontrollerde ekipler, her türlü kayıt dışı elektrik kullanımını ev veya işyerinin içerisine girmeden de tespit edebilen elektronik aletler kullandı. Kontrollerde bölge genelinde 93 işyeri ile 691 konutta kayıt dışı elektrik kullanıldığı tespit edildi. Bu işyeri ve konutların sahipleriyle ilgili idari ve hukuki işlemlere başlandı.
Dün saat 17.00'de başlayarak 19.30'a kadar süren kontrollerin Diyarbakır bölümünde aralarında kadın persenolin de bulunduğu 200 denetim elemanı yer aldı. Denetimlerde 46 işyeri ile 186 konutta kayıt dışı elektrik kullanıldığı tespit edilerek, tutanak tutuldu. Bu aboneler hakkında gerekli yasal ve idari işlemlere de başlandı.
Dicle Elektrik Müşteriler Müdürü Murat Çelik, denetimlerle kayıt dışı kullanımlarla sistem üzerinde oluşan aşırı yükün azaltılmasını ve böylece halka kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamayı amaçlandıklarını söyledi. Şırnak'ın Bahçelievler Mahallesi'nde bir grup, kontrol-denetim ekiplerine saldırmak istedi. Ancak, güvenlik ekipleri, gerekli müdahaleyi yaparak bu saldırıyı önledi.
Dicle EDAŞ yetkilileri, kayıt dışı elektrik kullanan aboneler için hayata geçirilen ücretsiz sayaç değiştirme kampanyasının devam ettiğini, bu şekilde elektrik kullanan abonelerin bir an önce kuruma başvurarak eski sayaçlarını yenisi ile değiştirmelerini istedi. 31 Aralık'ta sona erecek kampanyada, değişim kampanyasından yararlanmak için başvuran abonelere eski sayaçları ile kayıt dışı elektrik kullanılmışsa bile herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak.