DİCLE Elektrik A.Ş. (DEDAŞ), özelleşme sonrasında borcunu ödememekte direnen 217 bin abonenin elektriğini kesmeye başladı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta son günlerde yapılan ödemeler ve yapılan kesilmeler ardından, kesme işlemi uygulanacak abone sayısı 190 bin seviyesine indi.
Dicle Elektrik bünyesindeki Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (DEPSAŞ), özelleşme sonrası borçlu abonelerin borcunu ödemesi için birçok kez yinelediği faiz affı kampanyası, 31 Aralık 2013 tarihinde sona erdi. 217 bin borçlu aboneden, yüzde 15'i borçlarını öderken, borçlu abone sayısının 190 binlere indiği belirtildi.
DEDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, yeni yılın başından itibaren borcunu ödemeyen abonelerin elektiriklerinin kesilmeye başlandığı belirtildi. Özelleştirme öncesinde yeterince uygulanmayan idari ve hukuki müeyyidelerin uygulanması için süreci tavizsiz biçimde işletme kararı alan DEDAŞ ekipleri, borçlu abonelerin elektriklerini kesme uygulamasına Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta eş zamanlı olarak başladı. Yapılan duyurular üzerine çok sayıda abone, kampanyanın son günlerinde borcunu ödedi.
40 İLÇEDE HİÇ KESİNTİ YAPILMADI İDDİASI
DEDAŞ açıklamasında, bölgeye bağlı 40 ilçe ve kırsal kesimde daha önce DEDAŞ tarafından hiç kesinti yapılmadığı tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, Bismil, Ergani, Kızıltepe, Derik, Kozluk, Siverek, Birecik, Akçakale, Suruç, Viranşehir, Harran, Silopi, Cizre, İdil ve Kurtalan'ın hiç kesinti yapılmayan ilçelerin başında geldiği iddia edildi. Özellikle ilçe ve köylerde yaşayan elektrik abonelerinin, mağdur olmamaları için, yeni dönemi dikkate alarak borçlarını ödemeleri gerektiği kaydedildi.
BORCUNU ÖDEYEN ÖDEMEYEN AYIRT EDİLECEK
Açıklamada ayrıca, uygulamanın ilk gününde, yıllık 100 milyon kwh tüketen ve borçlu olan tüm sulama birliklerinin enerjisi kesildiği kaydedildi. Öte yandan kendilerine ihbar ulaşmadığına dair abonelerden şikayetler geldiği ifade edilen açıklamada, kesinti yapılan sayaçların üzerine yapıştırılmak üzere 200 bin adet etiket bastırıldı. Böylece borcu olan veya kaçak enerji kullanılan müşteriler, borcunu düzenli ödeyen müşterilerden ayırt edilebilecek.
ENERJİ TASARUFU KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI
Bu arada Dicle Elektrik, halkı enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek için "Enerji Tasarrufu Haftası" münasebeti ile ödüllü fotoğraf yarışması düzenliyor. Enerji tasarufu konulu yarışmada dereceye girecek fotoğraf sahiplerine, profesyonel fotoğraf makinesi ile akıllı telefon hediye edilecek.