GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde dün başlayan ve geceden itibaren etkisini sürdüren kar yağışı bazı yerleşim birimlerinde hayatı durma noktasına getirirken, yolların kapanmasına neden oldu. Araçların yollarda mahsur kaldığı bölgede bazı bölgelerde kar kalınlığı 1 metreyi buldu. Diyarbakır'da okullar tatil edilirken, tüm uçak seferleri iptal edildi.
Diyarbakır'a dün etkisi altına alan kar yağışı bugün de sürdü. Bugün ilk ve orta dereceli okulların tatil olduğu kentte Diyarbakır Valiliği yarın da tatil kararı aldı. Valilik açıklamasında, "İlimizde devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle valiliğimizce il merkezi ile 17 ilçemizdeki tüm ilk, orta ve lise düzeyindeki eğitim kurumları ile engelli ve hamile kamu görevlilerine 13 Aralık 2013 Cuma günü 1 gün süreyle tatil edilmiştir" denildi.
Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'nde de bugün ve yarın olmak üzere iki gün eğitime ara verildi. Kent merkezinde kar kalınlığı yer yer 15 santimi bulurken, ulaşımda güçlük yaşandı. İl genelinde 450 köy ve mezranın yolunun kapalı olduğu belirtildi.
UÇAK SEFERLER İPTAL
Diyarbakır'daki kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Türk Hava Yolları, SunExpress, Anadolu Jet, Pegasus Hava Yolları ve Onur Hava Yolları'nın karşılıklı olarak Diyarbakır'dan İstanbul, Ankara ve İzmir'e yapılması gereken toplam 18 uçak seferi iptal edildi.
ŞIRNAK'TA 1 METRE KAR
Şırnak kent merkezinde kar kalınlığı 1 metreyi buldu. Şırnak- Hakkari, Şırnak- Siirt karayolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Şırnak'ta 80 köy yolu kapalı bulunurken, Belveren Beldesi'nde kar yağışı nedeniyle dün gece yolda yaklaşık 100 araç mahsur kaldı. Mahsur kalanların yardımına Ulusal Arama Kurtarma ekibi ulaştı. Bazı araçların yoldan kayması nedeniyle sürücüler araçlarını iterek yol güzergahına çıkarmaya çalıştı. Sağlık ekipleri mahsur kalanlara yardım etmeye çalışırken, bazı araçlar kurtarıldı, bazıları ise yakındaki köylere araçlarını çekti. Sürücüler, yaklaşık 7 saattir mahsur kaldıklarını ve rampadan çıkamadıklarını söyledi.
AÇILAN YOLLAR KISA SÜREDE KAPANIYOR
Yoğun kar yağışı nedeniyle dün gece kapanan Şırnak'ın Cizre ile İdil ilçeleri arasındaki karayolunda dün geceden beri onlarca aracın mahsur kaldığı belirtildi. Yine yoğun kar yağışı nedeniyle İdil-Midyat karayolunda 50 araç, İdil-Nusaybin yolunda ise aralarında öğretmenlerin de bulunduğu yaklaşık 30 aracın dün geceden beri yolda mahsur kaldığı belirtildi. Yetkililer yolları açmaya çalıştıklarını, ancak açtıkları yolların kısa sürede yeniden yoğun kar yağışı nedeniyle kapandığını belirterek, çalışmaların güçlükle sürdürüldüğünü belirtti.
İDİL'DE ESNAF KEPENK AÇAMADI
Şırnak'ın İdil İlçesi'nde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle esnaf kepenk açamadı. Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi bulduğu ilçede hayat adeta durma noktasına geldi.
MARDİN'DE 467 KÖY MEZRA YOLU KAPALI
Mardin'de kar kalınlığı 20 santim bulurken, 467 köy ve mezra ile karayolu ulaşımı yapılamıyor. Mardin- Midyat, Midyat- Dargeçit, Mardin- Ömerli, Mardin- Savur ilçe yolları kardan ulaşıma kapanırken, İpekyolu'nda Mardin'den Şırnak yönüne giden araçların zincirsiz yola çıkmalarına izin verilmiyor.
NUSAYBİN'E 20 YIL ARADAN SONRA KAR
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 20 yıl aradan sonra yağan kar, yolları kapattı. İlçede yağan kar çocukları sevindirirken, sokağa çıkanlar kar topu oynadı. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, ilçe merkezi ve İpekyolu'na çıkarak yoların durumunu inceledi. Gökkan, yolarda yağan kar nedeniyle zorluk çeken sürücüleri görünce iş makinelerini çağırarak ilçe merkezi ve İpekyolu'nu kardan temizletti. Gökkan, "Araçlar yolara zincirsiz çıkıyor. Şu anda yaşanan sıkıntı kardan değil, sürücülerin hasırlıksız olmasından kaynaklanıyor. Tüm halkımıza çağrımız, kar temizlerken başka bir yeri kapatmamaya dikkat etsinler. Araç sürücüleri araçlarını zincirsiz çıkmasınlar. Çok zorunlu olmadığı sürece araçlarını dışarı çıkarmasınlar toplu taşıma araçlarını kullansınlar" dedi.
BİNGÖL'ÜN YÜKSEK KESİMLERİNDE 50 SANTİM KAR VAR
Önceki gece başlayan ve sabah saatlerinde etkisini sürdüren kar yağışı sebebiyle Bingöl'de 22 köy ile ulaşam kapandı. İl Özel İdare ekipleri karla mücadele çalışmalarını sürdürürken, kar kalınlığı yüksek kesimlerde 50 santimetreyi geçti. İl Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü 12 greyder, 9 dozer, 4 kepçe, 2 kar küreme, 1 kar savurma aracı ve 90 personelden oluşan 11 ayrı ekiple karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.
BATMAN'DA OKULLAR TATİL, 300 KÖY YOLU KAPALI
Batman Valiliği, il merkezi ve tüm ilçelerde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde olumsuz hava koşulları nedeniyle yarın tatil edildiğini engelli ve hamilelerin de 1 gün idari izinli sayılacağını açıkladı.
Batman'da iki gündür devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle il merkezi ile 5 ilçeye bağlı 300 köy yolu ulaşıma kapandı. Batman Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, 12  karla mücadele ekibinin Beşiri İlçesi'ne bağlı Bahçeli, Oğuz, Doğankavak ile Gercüş'ün Vergili ve Koçaklar köyünde yolda mahsur kalan 30'u aşkın aracın kurtardığını belirterek, kapanan köy yollarının açılması için ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.
'ASILSIZ İHBAR YAPMAYIN'
Yollarda mahsur kalan vatandaşların yanı sıra, acil hastaların da hastaneye kaldırması için karla mücadele ekiplerin yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Özer şöyle konuştu:
"Acil ihbarlara ekiplerimiz öncelik tanıyor. Görevli personel 24 saat süreyle aralıksız karla mücadelesini sürdürüyor. Kırsaldaki bazı vatandaşların acil vakalara müdahalenin gecikmemesi için de asılsız ihbarlarda bulunmamasını istiyoruz. Karla mücadele ekiplerimize donma tehlikesine karşı da helva dağıtıyoruz. Öncelikli hedefimiz acil vakalara anında müdahale etmek ve yollarda mahsur kalan vatandaşlara ulaşmak. Ayrıca araç sürücülerin kar lastiği olmadan trafiğe çıkmamaları konusunda uyarıda bulunuyoruz." 
SİİRT'TE 80 SANTİM KAR
Siirt'te etkili olan kar yağışı nedeniyle merkezde kar kalınlığı 80 santimi buldu. Siirt'in 300'e yakın köy ve mezra ile ulaşamı kapandı. Siirt- Kurtalan ve Siirt- Tillo dışında kalan ilçe yolları da kar nedeniyle ulaşama kapandı.
Elazığ kent merkezinde kar etkili olamazken, kırsal kesimlerde etkisini sürdürdü. Kar nedeniyle dün kapanan 80 köy yolu ekipler tarafından gece yürütülün çalışmalar ile açılırken, bugün 15 köy yolunun yeniden kapandığı belirtildi.