SAMSUN Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 2013 yılında yem yapımında kullanılmak üzere toplam 38 bin 700 ton GDO’lu soya fasulyesi, soya küspesi ve mısırın yasal olarak gümrükten giriş yaptığını söyledi. Güven, 2012 yılına oranla miktarda azalma olduğunu belirtti.
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 2013 yılında kentteki Samsunport limanındaki gümrükten ülkeye giriş yapan GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma)  yem ham maddeleriyle ilgili bilgi verdi. Güven, "İzin verilen genlerin dışında içinde gen barındıran ürünlerinin geçişine izin vermiyoruz. Bu kapsamda gümrükten ülkeye sokulmak istenen ürünler denetlenip kontrol ediliyor. 2012 yılında izin verilen genleri içinde bulunduran yem hammaddesi olarak kullanılmak üzere 18 bin ton soya fasulyesi ve 30 bin ton soya küspesi gümrükten giriş yaptı. 2013 yılında ise 11 bin 400 ton soya faselyesi, 15 bin 200 ton soya küspesi, 12 bin 100 ton da mısır yine yem sanayiinde kullanılmak üzere gümrükten geçti. 2013 yılında toplamda toplam 38 bin 700 ton GDO’lu soya fasulyesi, soya küspesi ve mısırı girişi olmuş oldu. 2012 yılına oranla toplamda bir azalma olduğunu görüyoruz" dedi.
Soya Fasulyesi ve küspesi ile mısırın daha çok Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edildiğini söyleyen İl Müdürü Güven, "Biyo Güvenlik Kanunu kapsamına giren ürünler ile ilgili olarak gıda amaçlı hiçbir GDO'lu ürüne izin verilmemektedir. Gelen GDO'lu ürünler sadece yem amaçlı kullanım içindir. İzin verilen genlerin dışında içinde gen barındıran ürünlerinin geçişine izin vermiyoruz. Bu kapsamda gümrükten ülkeye sokulmak istenen ürünler denetlenip kontrol ediliyor. Biz GDO’lu bu ürünlerin gümrükten geçişinden sonra takibini yapıyoruz. Ürün yem haline geldikten sonra piyasaya sunumu sırasında üzerinde GDO’lu olarak yazılıp yazılmadığını da denetliyoruz. Bu konuda sıkı bir denetim uyguluyoruz" diye konuştu.
GDO’lu hiçbir gıda tüketim maddesinin Türkiye’ye gümrükten geçişinin yapılamayacağını ve bunun yasak olduğunu dile getiren Güven, "Böyle bir durumla karşılaşmadık ancak bunun tespiti halinde ülkeye girişine izin veremeyiz" dedi.