HAYVAN Hakları Federasyonu temsilcisi Ege Sakin, İpsala Sınır Kapısı’nı kullanarak Türkiye’ye giriş yapan TIR'ın dorsesinde ele geçen canlı kanguru yavrusunu evin alarak bakımını üstlendi. Yavru kangurunun gümrük sahasında barınak olmadığı için sağlıksız bir alanda tutulduğunu kaydeden Sakin, "Dava sonuçlanıncaya kadar hayvanlar yedi emin olarak çiftlikte tutulacak. Bakanlık yetkilileri ve uzman veteriner hekimlerin hayvanların yaşam alanlarına en uygun yer olarak belirledikleri İzmir doğal yaşam parkına nakilleri sağlanacak" dedi.
Yunanistan’dan Türkiye’ye giriş yapmak için geçtiğimiz hafta İpsala Sınır Kapısı’na gelen Bulgar uyruklu R.I.’nın kullandığı TIR, şüphe üzerine Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince arandı. TIR’ın dorsesindeki koli içerisinde canlı 2 siyah kuğu, 6 kaz, 2 ördek, bıldırcın ve yavru kanguru bulundu. Türkiye’ye yasa dışı yollardan  sokulmak istenen canlı hayvanlarla ilgili olarak TIR sürücü R.I. gözaltına alınırken hayvanlar ise gümrük sahasında bir odaya kapatıldı.
HAYVANLARI ÇİFTLİĞE ALDI
Gümrükte canlı hayvan yakalandığını duyan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Edirne Bölge temsilcisi ve HAYTAP Vahşi Yaşam Koordinatörü Ege Sakin, yavru kanguru ve 6 kaz, 2 ördek, bıldırcının gümrük sahasında bekletildiğini öğrenince harekete geçti. Savcılık ve gümrük görevlileriyle yapılan görüşmelerin ardından canlı hayvanlar yedi emin olarak Ege Sakin’e teslim edildi. Yavru kanguru ve diğer hayvanlar kendisine ait Enez İlçesi’ndeki Celalistan çiftliğine alındı. Ev ve doğal ortamda hayvan severler tarafından bakımı sağlanan kanguru, kaz ve ördekler özel veteriner hekimlerince de kontrolden geçirildi.
'DAVA SONUÇLANANA KADAR ÇİFTLİKTE BAKILACAK'
Hayvanların, onları yurda kaçak olarak getirmek isteyen kişilerin davaları sonuçlanana kadar çiftlikte bakılacağını kaydeden Ege Sakin şunları söyledi:
“Bakanlık yetkilileri ve uzman veteriner hekimlerin hayvanların yaşam alanlarına en uygun yer olarak belirledikleri İzmir doğal yaşam parkına nakilleri sağlanacak. Hayvanlar ticari birer mal gibi satılmaya devam ettikçe, birileri onları bir süs bir eşya gibi satın almaya devam ettikçe bu vahşet devam edecek. Hayvan satın almanız, satın aldığınız hayvanlara iyi bakmanız sizin hayvansever yapmaz. Gerçek bir hayvan sever zor durumdaki hayvanlara yardım eder, hayvanları zor duruma sokmaz. Bizler hayvan kaçakçılığını önleyici tedbirler alınmasını yaptırımların arttırılmasını ve uygulamaların çoğaltılmasını talep ediyoruz. Başka kangurular anavatanlarından ayrılıp kabus gibi yolculuklardan sonra köle gibi satılmak üzere elleri kanlı hayvan tacirlerinin ellerine düşmesinler. Doğal ortamlarında mutlu yaşasınlar istiyoruz."