CUMHURİYET’in kuruluşunun 90. yıldönümü nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından Wow Otel’de Cumhuriyet Resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyonda konuşan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye'nin dünyanın en büyük kültür ödülüne layık bir ülke olduğunu söyledi.
Resepsiyona İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın yanı sıra 1. Ordu eski Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Orhan Gencebay, Mustafa Sağyaşar, Yıldırım Bekçi, Nuri Sesigüzel, Umut Akyürek, Çiğdem Tunç, Serdar Gökhan da katıldı. Önce Marmaray açılışına katılan ardından da Cumhurbaşkanı Gül'ü Ankara'ya uğurlayan Vali Güler'in yerine Vali Yardımcısı Kazım Tekin ve eşi Şencan Tekin konukları karşıladı.

VALİ MUTLU: CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VE ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

Cumhuriyetin 90’ıncı yılını kutlamanın sevinci içinde olduğunu ifade eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Cumhuriyetimiz, büyük Ata’mızın ve milli mücadele arkadaşlarının, şehitlerimizin, gazilerimizin en büyük emaneti, mirası, ülkemizin en büyük zenginliği. Bu zenginliği büyütmek ve güçlendirmek 76 milyon ülke vatandaşının en büyük heyecanı" diye konuştu. Gururlu ve sevinçli olduğunu belirten Vali Mutlu "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" dedi.
KURDELEYİ KESTİĞİMİZ MAKASI SAKLAYACAĞIZ

Marmaray’ın bugün yapılan açılışına da değinen Vali Mutlu, “Çok büyük bir proje gerçekleşti. Pekin’le Londra’yı kesintisiz birleştiren bu hattın açılması hepimizi için çok büyük bir onur oldu" şeklinde konuştu. Marmaray’ı yapım çalışmaları sırasında da ziyaret ettiğini anlatan Vali Mutlu, "Bugün sürekli hizmete açılacak metroda geçiş yapmak çok farklı bir heyecandı. İlk geçiyor olmanın getirdiği farklı bir heyecan. ‘Saat kaçta geçiyoruz’ diye saatimize baktık. Onu özel hatıralarımızın içine yazmış olacağız. Kurdeleyi kestiğimiz makası da saklayacağız. Çok özel bir hatıraydı bizim için" dedi.
GÜLER: TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK KÜLTÜR ÖDÜLÜNE LAYIK BİR ÜLKEDİR

Resepsiyona eşi Neval Güler ile katılan Muammer Güler de Cumhuriyet’in 90’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Marmaray’ın açılması nedeniyle yaşadığı mutluluğu da ifade eden Güler, "İstanbul’da 2004’te benim valiliğim döneminde temelini atılan Marmaray projesi muhteşem bir proje. İstanbul için, Türkiye için, bölge için çok önemli bir proje. Onun mutluluğunu yaşıyorum. Bu mutluluğu İstanbullularla yaşamaya geldim. Huzur içinde sağlıklı nice güzel yıllara erişmemizi diliyorum" diye konuştu. Marmarayı proje aşamasından itibaren takip ettiğini vurgulayan Bakan Güler konuşmasına şöyle devam etti:
"(Marmaray’da) Kültür eserlerinden dolayı bir gecikme oldu ama o gecikmeye değdi. Kültüre, tarihe, kültür mirasına verdiği değeri göstermesi bakımından dünya büyük kültür ödülüne, uluslararası en büyük ödüllere layık olan ülke Türkiye’dir. İnşallah bunun da karşılığını alacak"