ŞIRNAK Tabip Odası, Güçlükonak İlçesi'nde aile hekimi olarak görev yapan Zeki Türe hakkında soruşturma açılıp 115 ceza puanı verilmesine tepki gösterdi. Dr. Türe, Kaymakam Halit Benek'in evine ambulansla gidip eşini kontrol etmediği gerekçesiyle denetime tabi tutulup ceza uygulandığını söyledi.
Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü bahçesinde bir araya gelen ve aralarında Şırnak Aile Hekimleri Derneği, İHD, Kürdi-Der ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin bulunduğu grup, Güçlükonak İlçesi'nde aile hekimi Zeki Türe, hakkında soruşturma açılıp, 115 puan ceza verilmesini tepki gösterdi. Şırnak Tabip Odası Başkanı Azad Karagöz, Dr. Zeki Türe'nin baskı altında olduğunu ve sözleşmesinin feshedilmesi için 115 ceza puanı verildiğini savundu. Karagöz, şöyle dedi:
"Bugün hekim arkadaşımızın sözleşme feshine giden yolda yemiş olduğu ceza puanlarından bir sebep hekim arkadaşımızın 1- 2 tane hamileyi kaydetmemiş olması. Sisteme göre her ay bütün üreme çağındaki kadınlar ev, ev köy, köy dolaşılıp hamile olup olmadıklarının sorulması böyle bir mahremiyetin yok sayılması gerekmektedir. Böyle yapılmaya çalışılan birkaç yerde de durumun medyaya yansımış olduğu haliyle çok ciddi aile dram ve skandallarına yol açtığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Buradan bütün sağlık yöneticilerine artık sağlık emekçileri üzerine uyguladığınız baskılara son verin. Mesleki bağımsızlığımızdan elinizi çekin. Bizi yükselmek için basacağınız basamaklar olarak görmekten vazgeçin."
Hakkında soruşturma açılan Dr. Zeki Türe, 9 Ocak'ta kendisinin hastanede 'İcap nöbeti' sırasında Kaymakam Halit Benek'in şoförünün hastaneye geldiğini ve hemşireye kaymakamın eşinin rahatsız olduğunu belirterek, ambulans hazırlanarak evine gidileceğini söylediğini belirtti. Dr. Türe, şöyle konuştu:
"O arkadaşa bu şekilde hastaneyi bırakıp, ambulansla gelemeyeceğimi söyledim. 'Varsa bir sıkıntı 112 aransın, 112 gerek görürse gidip hastayı hastaneye getirip orada müdahale yaparız' dedim. Sonra Kaymakam bey aradı. 'Geliyor musun gelmiyor musun? diye sordu. Ben de Kaymakam beye 'Bu şekilde söylemeniz hiç etik değil. Şoförünüzün emrivaki bir dille gelip bana 'Hazırlanın çıkıyoruz' demesi hiç uygun değil dedim. Uygun dille söyleseydiniz burası boşaldıktan sonra gelip yardımcı olurduk bir şekilde' dedim. Sonra başka bir doktor arkadaşı evinden almışlar ve evde hastaya müdahale yapıldı, Hasta da tanısı bakımından çok acil bir dutumda değildi."
Türe, kaymamı ziyaret ettiğini ve olayın kapandığını düşündüğünü ancak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından denetime tabi tutulduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:
"Orada 3 aile hekimiyiz. Diğer arkadaşların dosyaları hemen yüzeysel geçildi. Benim tüm köylerim, tüm nüfusum, tek tek ev ev gezilip dolaşılmış, muhtarlardan ve halktan imza alınmış. 'Mobile gelmemişti, bu saatte buraya gelmemişti' diye. 3 aile hekimiyiz ayda 10 nöbet tutuyoruz. Her ne kadar icap nöbeti gibi görünse de köyden gelen hastaları çeviremiyorsun. Denetim yaptılar bana. Denetim sonunda başhekim arkadaşla kaymakamla yüz yüze görüşmeye gittik. Kaymakam bey 'Bir terbiyesizlik yapmışsa şoför yapmıştır, ben kesinlikle doktoru ayağına çağıracak bir adam değilim' dedi. Samimi bir şekilde konuşuyordu. 'Tamam' dedik 'Bu şekilde olay kapanır' dedik. Ondan sonra bana gönderilen kağıtta 115 ceza puanı yazıyor. Bilindiği gibi 110 puanı geçtiği zaman aile hekimi sözleşmesi feshediyor. Ben bununla ilgili yargıya başvuracağım."