Durmuş SEVİNDİK/KOZLU (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 263 madencinin yaşamını yitirdiği 3 Mart 1992'deki grizu patlamasından sağ kurtulan emekli madenci 54 yaşındaki Cevdet Yağbasan, faciada yaşadığı korkunun etkisiyle 5 yıl sonra epilepsi hastalığına yakalandığını söyledi.
263 işçinin öldüğü faciadan sağ kurtulan 550 işçiden 547'si emekliye ayrılırken, 3'ü hala ayna ocakta çalışmaya devam ediyor. Soma'daki maden faciası, dünya madencilik tarihinin en büyük kazalarından sağ kurtulan maden işçilerinin acı hatıralarını yeniden canlandırdı. Ocaktan sağ çıkan ve 8 yıl önce emekliye ayrılan 2 çocuk babası 54 yaşındaki Cevdet Yağbasan, 263 arkadaşını kaybettiği patlamada havalandırmaya yakın olduğu için kurtulduğunu söyledi. Yağbasan, "Patlama olduğunda biz hemen çıkışa yöneldik ve kuyu dibine geldik. O sırada asansör arızalandı, yapılmasını bekledik. Orada beklerken biran önce dışarıya çıkmayı hayal ettim. 5 saat sonra dışarıya çıktığımızda grizu olduğunu ve arkadaşlarımızın öldüğünü öğrendik"dedi.
Soma'daki faciayı duyduğunda gözlerinin dolduğunu, yaşadığı acıyı hatırladığını anlatan Yağbasan, şöyle dedi:
"Facianın etkisi bana 5 yıl sonra vurdu. 1997'de nöroloji doktoruna gittim. Doktor, 'sen bir yerde korku geçirdin mi?' diye sordu. Ben de başımdan geçenleri anlattım. Bana korkudan dolayı epilepsi olduğumu söyledi. Olayın ilk anında bir şey hissetmemiştim. 5 yıl sonra epilepsi oldum. Ayda bir veya iki kez uykuda bana nöbet vuruyor. 17 yıldır bu hastalığı taşıyorum. İlaç tedavisi görüyorum. Soma'daki faciayı duyduğumda gözlerim doldu. Yaşadığım olayı hatırladım."

DS,GG(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)