Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA'da özel bir klinikte görevli psikolojik danışman ve psikoterapist Esra Alıcı, büyük aşkla başlayıp hızlı evlenen çiftlerin çabuk boşandığını, görücü usulü evlenenlerin ise birlikteliğinin uzun sürdüğünü söyledi.
Evliliklerin temelinin anne baba ilişkisiyle atıldığını belirten Esra Alıcı, bireylerin ebeveynlerinden gördüğünü yapmaya çalıştığını, ancak kötü örneklerin de devam ettirildiğini kaydetti. Bilinç dışı kötü seçimler yapılabildiğine dikkat çeken Alıcı, "Çiftlerde eş seçimi, bilinç dışı bir seçim haline gelebiliyor. Problematik çiftler seçiliyor. Anne-baba problemliyse gidip aynı sıkıntıda çift olunabilecek biri bulunup evleniliyor. Bu ilişki tarzı bize tanıdık geliyor. Alkolik ve şiddet tarzı olan bir baba varsa, kız çocuğu gidip babaya benzer birini buluyor. Veya çocuk babayla özdeşleşip eşine aynı sıkıntıları yaşatıyor" dedi.
Büyük aşkla başlayan ilişkilerin çabuk bittiğine dikkat çeken Alıcı şöyle konuştu:
"Genelde ilk başta çok büyük aşk oluyor. Ancak daha sonra yapılan evlilikte, 'Eşim istediğim gibi bir değilmiş' deniliyor. Biz genelde, 'Çok aşık olduğunuz biriyle biraz flört edin, öyle evlenin. Geçici körlük geçsin' deriz. Çünkü bu tip durumlarda mantık devreden çıkıyor. Tamamen duyguyla hareket ediliyor. Aşk dediğiniz duyguyla hareket ettiğimiz ve acele ettiğimiz kişi, doğru kişi olmuyor. Sonradan problemlerin çıktığı kişi oluyor. Daha sonra problem karşıdaki kişiyi değiştirmeye çalışmakla başlıyor. Ayrıca kadınlar ilk başta, 'Beni biraz kıskansın' derken bir süre sonra bu bambaşka bir şeye dönüşüyor. Bazen paranoyak bir eşe dönüşüyor. Ama onun için ideal eş, sahiplenici, kısıtlayıcı babasından gördüğü gibi hareket ediyor. Aslında karşıdaki kişinin çoğu zaman değişmesi mümkün değil, buna göre eş seçmek gerekiyor."
GÖRÜCÜ USULÜ EVLİLİKLER, TÜM DÜNYADA UZUN SÜRÜYOR
Görücü usulü evliliklerin tüm dünyada genel olarak uzun sürdüğüne dikkat çeken Alıcı şöyle devam etti:
"2 tür evlilik yapılıyor. Biri görücü usulü, diğeri ise anlaşarak yapılan evlilik. Aşkın bitmesi durumu anlaşarak yapılan evliliklerde daha fazla oluyor. Son araştırmalar; ABD, İngiltere ve Türkiye'de hep aynı sonuç çıkıyor. Anlaşarak yapılan evlilikler daha sıkıntılı oluyor. Genel de boşanma oranları anlaşarak yapılan evliliklerde daha fazla oluyor. Ama görücü usulü yapılan evliliklerde giderek artan bir grafik ortaya çıkıyor. Görücü usulü evliliklerde duygu çok fazla olmuyor. Çift birbirini kabul ediyor. Anlaşarak yapılan evliliklerde anne - baba faktörü devre dışı bırakılabiliyor. Çiftlerden biri, 'Ben senin için ailemi bıraktım' diyebiliyor. Ama görücü usulünde bir sıkıntı olmuyor. Ailenin sözü geçerli oluyor. Bu yüzden çiftler birbirine aşık olmasa da evlilikleri sürüyor."
Çift terapisi için başvuranlarda kadının genelde kocasının kendisi ile ilgilenmediği konusunda şikayet ettiğini belirten Esra Alıcı, evliliklerin taraflar arasındaki iletişim sona erdiğinde bittiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI