Erol AKKIR/ ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) bir grup görme engelli öğrenci ve Eğitim Fakültesi öğrencileri, 'Kampüs içi körcül tarif projesi'ni hayata geçirdi.
AÜ Görme Engelli Birim Sorumlusu Sarper Arıkan ile birim çalışanı Aylin Işık, Eğitim Fakültesi'nden bir grup öğrenciyle birlikte 6 ay çalışıp kampüsü adım adım dolaşıp projeyi hazırladı. İnternet sitesi üzerinden mobil telefonlara indirilen yazılım, görme engelli öğrencilerin kampüs içinde bir noktadan başka bir noktaya ulaşımını sağlıyor. Programda binalar arası uzaklıklar adım olarak veriliyor ve tarif olarak da saat yönü kullanılıyor. Projenin 6 ay sonra tamamlanacak ikinci aşamasında ise anlık navigasyon hizmeti verilecek. İkinci aşamada her nokta görme engelli öğrencilere sesli olarak anlık bildirilecek. Proje sayesinde görme engelli öğrencinin kampüste yardımsız şekilde yaşamını sürdürebilmesi amaçlanıyor.
Eğitim Fakültesi'nden gelen öğrencilerin Görme Engelli Birimi'ndeki görme engellilerle kampüs içinde bir noktadan başka bir noktaya nasıl gidilebileceği konusunda aylarca çalıştığını aktaran Sarper, "Bu çalışma neticesinde elde edilen verileri mobil yazılım haline getirdik. Yazılım mobil telefona kurulacak. Yazılımı önce web sitemizden cihazlarına indirecekler. Yazılımın kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, kampüs içi körcül tariflere ulaşmış olacaklar" dedi.

EA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)