İZMİR'de, gözleri doğuştan görmeyen 14 yaşındaki Zümrüt Dursun, eğitimi için her sabah üç otobüs değiştirerek yaklaşık 30 kilometre yol gidiyor. Şirinyer Anadolu Lisesi'ni kazanan Zümrüt, zorlu mücadelesinde yılgınlığa uğradığında, Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu'nda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olduğunu hayal ettiğini söyledi.
Ayhan- Filiz Dursun çiftinin ilk çocukları olan Zümrüt, doğuştan görme engelli. Gözleri hiç görmeyen Zümrüt'ün eğitim hayatı taktirnamelerle dolu. Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu'nu dereceyle bitiren Zümrüt, bu yıl ilk tercihi olan Şirinyer Anadolu Lisesi'ni kazandı. Tekstil işçisi babası ise asgari ücretli olarak çalışıyor. 8 yaşında Muhammed Hamza ve 2 yaşında Çınar adlarında iki çocuğu daha olan aile, görme engelli kızları için Gümüşpala'dan Şirinyer'e taşındı. Yeni ev okulun hemen karşısında olsa da 750 liralık kirası onları zor durumda bıraktı. Aile bu kez, Yıkıkkemer'de kirası 350 lira olan bir eve taşındı, öğretmenler kendi aralarında para toplayarak, Zümrüt'ün servis ücretini karşıladı. Ancak çevre değişimi, sosyal ortam Zümrüt ve kardeşlerini olumsuz etkiledi. Aile bu kez ilk çıktıkları yere Gümüşpala'ya döndü. Evin kirası 450 lira olsa da okula 30 kilometre uzaklıkta olduğu için Zümrüt her sabah üç otobüs değiştiriyor. Sabahları babası, bırakıyor akşamları annesi gidip alıyor. Anne evde bakım maaşı aldığı için çalışamıyor.
Maddi sıkıntı çeken aile, Zümrüt'ün başarılarıyla gururlansa da ona daha iyi koşullar sağlayamamanın çaresizliğini yaşıyor. 31 yaşındaki Anne Filiz Dursun, "Ben ilkokul mezunuyum. Öğretmen olmayı çok isterdim ama okuyamadım, kızıma destek veriyorum. Her sabah 05.30'da kalkıyoruz, giydiriyorum, yediriyorum. Saçlarını tarıyorum, babasıyla okula yolluyorum. Ama çok zorlanıyor. Çaresizlikten üç ayda üç ev değiştirdik" dedi.
Kütüphane görevlisinin, "Sana Braille alfabesiyle basılı kitap yetiştiremiyoruz" dedirtecek kadar çok okuyan ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni olmak isteyen Zümrüt, zorlu mücadelesinde yılgınlığa düştüğünde hep şu hayali kuruyor:
"Öğretmenlik için atamam yapıldığında sevinçten çığlık atıyorum. Sonra Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu'nda benim gibi göremeyen çocuklara ders veriyorum. Anlayışlı bir öğretmenim. Herkese yardım ediyorum."
Zorluklara karşı hayaline sığınan Zümrüt, öğretmen olduğunda da bu kez annesine ev alma hayalinin peşine düşeceğini belirterek, "Yaşadığım zorluklar beni kamçılıyor. Benim hayatım kolay olsaydı belki bu kadar başarılı olmazdım. Aileme, devletime karşı sorumluluğum var. Elbet çalışacağım ancak bana verilecek eğitim bursu mücadelemde güç olur" dedi.
OKUL İKİNCİSİ OLDU
Bu arada Zümrüt Dursun 680 öğrencinin bulunduğu okulda, okul ikincisi oldu. Zümrüt'ün sınıf öğretmeni Yusuf Kaya, özel durumu olan öğrencilere haftada 16 saat bireysel eğitim de verdiklerini belirterek, "Zümrüt çok hırslı bir çocuk. Öğretmenlerin haftada 16 saat verdiği bireysel eğitimi de kaçırmadan takip ediyor. Anlamadığı soruları soruyor. Kararlılıkla dinliyor. Zümrüt'ün başarısında azminin çok büyük etkisi var. Çok iyi yerlere geleceğini düşünüyor ve inanıyorum" dedi. 

(FOTOĞRAFLI)