MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Turgut Köyü’nde yaşayan görme engelli 74 yaşındaki Hasan Özkan, sepet örüp, tespih yapıyor.
Hasan Özkan, 11 yaşında menenjit geçirerek görme yetisini yitirdi. Görmeyen iki gözüne rağmen hem sepet örüp hem de tespih yaparak boş zamanlarını değerlendiren Özkan, devletin 'Evde Bakım' programından yararlanıyor. Sepet yapabilmek için bölgede yetişen hayıt bitkisinin ince dallarını kullandığını belirten Hasan Özkan, tespih için de Turgut ve Kızılyaka köylerinde yetişen çıtlık ve nazar ağaçlarından yararlandığını kaydetti.
YAKINLARI YARDIM EDİYOR
Yaptığı sepet ve tespihleri parayla satmamasına karşın, yakınlarının aldıkları ürün karşılığında yardım ettiğini dile getiren Özkan, “Dalları boylamasına üçe bölüyorum. Her şeyi karış ve parmak hesabıyla yapıyorum. Sepetçilik çocukluk zamanımda meşhurdu. Portakal ve domates taşınırdı. Sepet yapmayı o zaman öğrenmeye başlamıştım ama gözlerimi kaybedince uzun süre yapmamıştım” dedi.
'Bağcı bıçağı' diye tabir edilen keskin bıçağı elinden düşürmeyen Hasan Özkan şimdiye kadar hiç elini kesmediğini belirterek, “Ev içinde kendi başımın çaresine bakabiliyorum. Halı üzerinde herhangi bir şeyi yontsam da çıkan yongaları elimden dökmeden bir tabağa koyarım. Elimi hiç kesmem. Boş zamanlarımı değerlendiriyorum. Eş dost sağ olsun” diye konuştu.