KOCAELİ’nin Gölcük İlçesi’nde yakın tarihin kıymetli eserlerinden biri olan Servet-i Fünun dergilerindeki fotoğrafların sergilendiği “Dün, Bugün, Servet-i Fünun Fotoğraf Sergisi” sanatseverlerle buluştu. Açılışa onur konuğu olarak derginin kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz’ün torununun oğlu olan Hürriyet Gazetesi yazarı Serdar Devrim de katıldı. 
Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi’nin işbirliğiyle “Gölcük Vizyon 2023” projesi kapsamında Servet-i Fünun fotoğraf sergisine Gölcük Belediye Başkan Vekili İsmail Gençdemir, projenin yürütücülüğünü yapan Kocaeli Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Harmancı ile onur konuğu olarak derginin kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz’ün torununun oğlu Hürriyet Gazetesi yazarı Serdar Devrim katıldı. Açılışta ayrıca sanatseverler ve çok sayıda öğrenci de hazır bulundu.
5 BIN FOTOGRAF SEÇİLDİ
Servet-i Fünun dergilerinde yer alan 5 bine yakın fotoğraftan özenle seçilmiş 280 adet Gölcük ve İzmit fotoğrafları bu sergi ile görücüye çıktı. Açılışta müzisyen Haldun Çiçek’in çaldığı santur eşliğinde dönemin Klasik Türk Müziği eserlerinden bir seçki sunularak gelen konuklara eşsiz bir müzik ziyafeti verildi. Ayrıca Ahmet İhsan’ın damadı olan gazeteci yazar Hakkı Devrim’in konuşması da barkovizyondan verildi. Servet-i Fünun dergilerinin orijinal nüshaları camekan içinde sergilenerek eski kültür yeniden yaşatıldı.
‘HAFIZASI OLMAYAN BİR TOPLUMUZ’
Tarihi kayıtlarımızın yetersiz olduğunu belirten serginin onur konuğu Hürriyet Gazetesi yazarı Serdar Devrim, “Biz hafızası olmayan bir toplumuz. Adam gibi bir tarih kayıtlarımız yok. Olan tarih kayıtlarımızıda ya eski yazı ile yazıldığı için ya da Osmanlı Türkçesi ile yazıldığı için anlamaktan uzmanlar hariç aciziz. Türkiye’nin yakın tarihinden de haberimiz yok. Bunda gazetecilerin yani benim meslektaşlarımın büyük kabahatı var. İstatistik kurumumuz yok. Kendimizi teselli etmek için bir toplumun bir dönemi anlamanın en iyi yolu edebiyat eserleridir. Size sorsam bana Kurtuluş Savaşı ile ilgili 5 tane roman adı sayamazsınız. Keza siyasi tarihimiz yaşadığımız darbeler, Güneydoğu'da yaşadığımız acılar, size çok daha yakın olan Marmara depremi gibi bir faciyı gelecek nesillere anlatacak eserlerimiz, kayıtlarımız yok. Batılılar ise böyle bir konuda yüzlerce binlerce kitap yazarlardı“ dedi.
SERVET-İ FÜNUN DERGİSİ
Servet-i Fünun dergisi, Türk basın tarihinde yarım asra yakın yayın hayatını sürdüren önemli dergilerden biri. Dergi 1891-1944 yılları arasında yayınlandı. Toplam 2 bin 461 sayı çıkan derginin tamamı 40 bin sayfa tutarında. 1928 harf devrimine kadar olan 30 bin civarındaki sayfa Osmanlı Türkçesi ile yazıldı. Türk basın-yayın tarihi kadar Türk edebiyatı tarihi açısından son derece önemli olan ve değerli bir tarihi vesika niteliğindeki Servet-i Fünun dergisi yaklaşık 50 yıl Gölcük Değirmendere sahilinde oturan Ahmet İhsan Tokgöz tarafından çıkarıldı.