Mustafa BAĞDİKEN- ErGÜN AYAZ/GÖLCÜK (Kocaeli), () - GÖLCÜK Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, 17 ağustıos 1999 Marmara depreminin merkez üssü olan ve neredeyse yarısı yıkılan Gölcük, aradan geçen 15 yıllık süre içinde toparlanmayı başardı. Başkan  Ellibeş, ilçede şu anda en büyük sorunun konut açığı olduğunu söyledi.
Depremin ardından geçen 15 yıllık süreyi değerlendiren Mehmet Ellibeş, depremin ardından Gölcük'ün alt ve üst yapısıyla, sosyal, kültürel, sanatsal yapısıyla, sağlık eğitim tesisleriyle genel olarak yıkılmış 6 bin civarında şehidi olan bir kent halinde olduğunu hatırlattı. Halkın yeniden yapılanma için irade koyduğunu belirten Ellibeş, "Yeniden yapılanma süreci başarıyla devam etti. Bugün Gölcük'ün fotoğrafına baktımızda günlük yaşamın aksamadan devam ettiği ve hayati önem arz eden ve ciddi bir eksikliğinin kalmadığı bir kent haline geldi" dedi.
'GÖLCÜK'TE KONUT AÇIĞI VAR'
Gölcük'ün yerleşim alanının genellikle alüvyon zemin olarak bilinen yolun altı olduğu kaydeden Başkan Mehmet Ellibeş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deprem sonrası anlaşıldı ki alivyon zemin üzerine yapılan binaların deprem sonrası ölümlerin artırmasının en önemli nedeni olarak ortaya çıktı. 5 bin 250 adet kalıcı konut yapıldı. 1152 adet de işyeri yapıldı. 13 bin 500 bağımsız bina yıkıldı. Bunların karşılığında devletin yaptığı 5 bin 554 adet kalıcı konut. Geride kalan eksik ve ihtiyaç olan konutların yapımıyla ilgili özel yatırımcılar ve şahıslar kendileri yapmaya devam ettiler. TOKİ marifetiyle 856 adet konut yapıldı. Bugün halen konut açığı devam eden Gölcük'te mütehitlerimiz yatırımcılarımız konutlarını yapmakta."
'KALICI İŞYERLERİ EĞİTİM KURUMU OLACAK'
Kalıcı işyerleriyle ilgili yer tespiti ve mimarisi ile kullanışa uygun olmadığı için tamamının boş kaldığını da söyleyen Ellibeş, "Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla bu işyerlerimiz ortaokul, lise olmak üzere eğitim kurumu olmasıyla ilgili çalışmalarımız başladı" dedi. Bu sorunun da çözülmekte olduğunu anlatan Mehmet Ellibeş, ilçedeki hasarlı binalarla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Valimizin önderliğinde eş zamanlı yapılan çalışmalar doğrultusunda depremden sonra hasar görüp orta hasarlı konumuna düşüp güçlendirilen ve ruhsata baglanan ayrıca güçlendirilip ruhsata bağlanmayan binaların tamamı yeniden gözden geçirildi. Ruhsata bağlananlar açısından bir problem yoktu. Proje firmalarının çizdiği plan ve proje doğrultusunda iskanlarını almayanlarla ilgili yeniden tespitler yapıldı. Bu binalar yetkilendirilmiş bürolar marifetiyle yeniden test edildi. Valiliğe sundular ve orada yapı yasaklı değilse, testler ve analiz sonuçları olumlu ise oturmaya devam ediyorlar. Analiz sonuçları olumsuz ise evleri tahliye ettirilip yeniden oraların yıkılmasıyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Kentsel dönüşüm anlamında yeniden bir çalışmanın başlaması gerekiyor Gölcükte. Az hasarlı olan veya orta hasarlı olan güçlendirilen binalarla ilgili bir kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde yapılması taraftarıyız. Bu anlamda Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Mümkün olabilecek en kısa süre içersinde bu taleplerimizin kabul görerek uygulamaya geçilmesini istiyoruz."

FOTOĞRAFLI