Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - HALK arasında yıldız kayması olarak bilinen göktaşı yağmurlarının en yoğunlarından Perseid, 12 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaştı. Çıplak gözle birçok kişinin izleyebildiği göktaşı yağmuru, dolunay nedeniyle az sayıda görüntülenebildi.
TÜBİTAK'ın Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2014 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Göktaşı Yağmuru, 12 Ağustos Salı gecesi en yoğun döneme ulaştı. Dünyanın birçok bölgesinde gökyüzü meraklıları ışık yoğunluğunun düşük olduğu sahil ve tarla gibi alanlara giderken, Perseid Göktaşı Yağmuru beklenilen düzeyin altında gerçekleşti. İlerleyen günlerde bir süre daha devam edecek olan Perseid Göktaşı Yağmuru, TUG'da kurulan kameralara da yansıdı. Ancak dolunayın gece gökyüzünü aydınlatması, dünya yörüngesine giren göktaşlarının görüntülenmesini zorlaştırdı.
İzleyenlerin birden fazla göktaşına şahit olduğu gecede, gökyüzündeki yıldız şöleni ve dolunay da ayrı bir güzellik yaşattı.
Bakırlıtepe'de çalışan TUG çevre kamerasına yakalanan Perseid Göktaşı Yağmuru'na ait iki görüntüyü paylaşan TUG uzmanlarından Dr. Tuncay Özışık, bu yılki göktaşı yağmurunun Ay'ın dolunay evresinde olmasından dolayı parlak bir gökyüzünde gerçekleştiğini belirtti. Dr. Özışık, "Bu nedenle ancak çok parlak göktaşı geçişleri izlenebildi. Ayrıca Antalya'da havanın sıcak ve nemli olması dolayısıyla da atmosfer kalitesi iyi olmadı. Konyaaltı sahilinde toplanan amatör astronomlar gece boyunca 6-7 geçiş sayabildi. TUG çevre kamerasında da 21.00- 06.00 saatleri arasında toplam 6 adet göktaşı izi tespit edilebildi. Bunlardan 13 Ağustos 2014 00:00:03 anındaki karede görünen iz 'Fireball - atestopu' olarak adlandırılan bir göktaşına aittir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI