MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından güvenlik eksiklikleriyle gündeme gelen madenler için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, bu kez de Gökçeada açıklarında yaşanan 6.5 büyüklüğündeki son deprem üzerine harakete geçti. İlk olarak Ege ve Marmara Bölgesi'ndeki, ardından da tüm Türkiye genelinde faal durumda bulunan 160 ocak, hem depremde zarar görüp görmedikleri hem de iş güvenliği açılarından incelenecek. Bu incelemelerin, haziran ayı içerisinde tamamlanacağı öğrenildi.
Soma'daki maden ocağında, 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangın sonrasında var olan güvenlik tedbirleri ile alınması gereken önlemler kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de, öncelikle iş sağlığı ve iş güvenliği kriterlerine göre denetledikleri Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ile Atabacası maden ocağını kapattı.
DEPREM İNCELEMELERİ ÖNE ALDIRDI
Soma'daki maden kazasından kısa bir süre sonra, geçen 24 Mayıs'ta bu kez merkez üssü Çanakkale Gökçeada açıkları olan 6.5 büyüklüğüde deprem meydana geldi. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nden de, hissedilen deprem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerini harekete geçirdi. Soma'da yaşanan faciayla ilgili gerekli denetimleri tam olarak yapmadıkları yönünde eleştiriler alan her iki bakanlığa ait müfettişler, deprem için çalışmalarını öne aldı.
Eylül ayı içerisinde yapılması planlanan denetimler, depremin yeraltındaki madenleri olumsuz yönde etkilemiş olabileceği ihtimaline karşı, Haziran ayına çekildi. İlk olarak, Soma başta olmak üzere Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin Trakya bölümünde kalan madenlerin inceleneceği öğrenildi. Ardından da, incelemeler Türkiye genelinde faal durumda bulunan 160 madende sürdürülecek. Denetimlerin de Haziran ayı içerisinde tamamalanacağı açıklandı. Depremin olumsuz etkilerinin olup olmayacağına bakılacak olan madenlerde müfettişlerin aynı zamanda, iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden de, denetlemelerde bulunacakları belirtildi. Gerek deprem, gerekse de güvenlik yönünden kusurlu bulunan maden ocaklarının, gerekli önlemler alınıncaya kadar, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madenler gibi kapatılacağı, sonrasında yapılacak ikinci denetimde önlemlerin alındığı görülürse o zaman tekrar faaliyetine devam etmesine izin verileceği ifade edildi.

TY(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)