TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, beraberindeki milletvekilleri ile birlikte İzmir'in Çeşme İlçesi'nde göçmenlerin geri gönderme merkezleri ve Yunanistan'a geçme noktalarını inceledi. Türkiye’nin yaşam koşulları açısından sıklıkla tercih edildiğini vurgulayan Üstün, göç olgusuna alışılması gerektiğine dikkat çekti.
Çeşme Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, sivil toplum örgütü temsilcileri ve balıkçılar katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, geri gönderme merkezlerini incelediklerini söyleyerek bölgede yaşayan insanların misafir olduğunu dile getirdi. İnsani koşullarda barınmaları için Sahil Güvenlik ile birlikte Yunanistan'a geçme noktalarına baktıklarını kaydeden Üstün, CHP, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin de kendisine eşlik ettiğini kaydetti.
Başkan Üstün, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na ait göçmen alt komisyonu bulunduğunu söyleyerek komisyonun Türkiye'ye giren göçmen ve sığınmacıların iyi şartlarda kalmasını sağlamak adına çalışmalar yaptığını vurguladı. Konuyla ilgili daha önce güneydoğu sınırındaki göçmen kamplarının ziyaret edildiğini belirten Üstün, İstanbul ve Edirne'de çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.
ÖLÜM OLAYLARININ ÜLKE İMAJINA ETKİSİ
Üstün, Türkiye’de hükümet ve halkın bir fedakarlık örneği gösterdiğinin altını çizdi. Üstün, "Son olarak yeni yabancılar kanunu çıkarıldı. Geri kabul anlaşması imza aşamasında. Türkiye’deki bu düzenlemelere karşın yaşanan olumsuzlukları da gözardı etmemek gerekir. Ege ve Akdeniz'de zaman zaman ölümler oluyor. Yeterli tedbir alınamaması ve cezaların caydırıcı olması nedeniyle birtakım sorunlar ortaya çıkıyor ve insanlar hayatlarını kaybediyor. Bu durum aynı zamanda bizim uluslararası imajımıza da zarar veriyor. Bu sorunları yerinde görmek ve raporlamak adına bu ziyaretlerimizi yaptık" dedi.
Türkiye'nin göç alan bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Başkan Üstün, farklı ülkelerden gelerek geleceğini kurmak isteyen göçmenlerin bulunduğunu kaydetti. Sadece Ermenistan'dan 30 bin göçmenin geldiğini vurgulayan Üstün, "Bizim ekmeğimiz büyüdükçe bu ekmekten pay almak istiyorlar. Bunu kınamak doğru değil. Türkiye'nin kurumları, medyası, kamuoyu ve halkı bu duruma alışmalı. Biz de burada karşılaşacağımız sorunları çözmek adına bu ziyaretleri yapıyoruz" diye konuştu.