BURSA'nın Mudanya İlçesi'nde Mübadelenin 91. yıldönümü denize atılan karanfillerle anıldı.
Türkiye'de ikisi vakıf, 25'i mübadil derneğinin ortak düzenlediği anma töreninin Bursa ayağı Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği'nin koordinasyonluğunda gerçekleştirildi. Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize karanfil atıldı.
Mudanya'da Giritli Mahallesi olarak bilinen Halitpaşa Mahallesi 12 Eylül Caddesi'ndeki Kalami Restaurant Cafe önü sahilinde yapılan törene, Balkansiad Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin ile Yönetim Kurulu üyeleri Süleyman İnan, Bursa Edirneliler Kültür Dernekleri Kurucu Başkanı Ahmet Güneş'in yanı sıra CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Hayri Türkyılmaz, Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Ihlamur, Tirilye Yelken Kulübü Başkanı Serkan Sorguç ve mübadil yakınları katıldı.
Saygı duruşu ardından mübadil kuruluşlarının ortak açıklamasını Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği üyelerinden İbrahim Turan okudu. Bildiride 90 yıl önce TBMM Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında Türkiye'de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan'da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören mübadele sözleşmesinin imzalandığı hatırlatılarak, mübadil torunları olarak başta vize duvarının kaldırılmasını ve kültürel mirasın korunmasını istediklerini belirtti.
Mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, türbe, şehitlik ve mezarlıkların restore edilmesini mübadiller olarak talep ettiklerini ifade eden Turan, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının mimari mirasın korunması konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.