MANİSA'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto etmek için Giresun Valiliği önünde açıklama yapmak isteyen gruba polis izin vermedi. Yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu önünde yapılan açıklamada, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerin Soma’da yaşananların başlıca sorumlulusu olduğu ileri sürüldü, hükümetin istifası istendi.
Gazi Caddesi'nde toplanarak yürüyüşe başlayan DİSK, KESK, TMMOB ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlarla Giresun Atatürk Stadı'na kadar yürüdü, Çevik Kuvvet ekiplerinin barikat kurduğu stat önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Açıklama yapmalarına izin verilmeyen valilik önünden de elleriyle ağızlarını kapatarak, polisin istediği gibi sessizce geçen yaklaşık 150 kişilik grup, yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu binası önüne ulaştı. Polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı bölgede grup adına konuşan Eğitim Sen üyesi Bahar Ateş, şunları söyledi:
“Soma’da yüzlerce işçinin can verdiği katliam bu ülkede biraz olsun vicdanı olan, bir az olsun onuru olan herkes için bir milat olacaktır. Türkiye işçi sınıfının iş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya karşı sabrı kalmamıştır. Çünkü biliyoruz ki bu katliam kazayla olmamıştır. Çok iyi biliyoruz ki, önceki cinayetlerde olduğu gibi işçi kardeşlerimizin ölümü kader değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler Soma’da yaşananların başlıca sorumlularıdır.”
HÜKÜMET DERHAL İSTİFA ETMELİ
Ateş, benzer olayların yaşanmaması için mücadele edeceklerini ifade ederek, taleplerini şöyle sıraladı:
“İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma derhal yasaklanmalı. Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler derhal yeniden kamulaştırmalı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden İş Güvenliği Yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmeli. Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Sanayi Bakanı olmak üzere hükümet derhal istifa etmeli. Bizler tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını, Soma’daki işçi kardeşlerimiz için, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkımız için ayağa kalkmaya çağırıyoruz.”

HK(TM/AK) (FOTOĞRAFLI)