GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği tarafından Türkiye’nin ihraç ettiği fındıklarda insan sağlığına zararlı aflatoksin maddesi bulunduğunu ileri sürerek alımların durdurulması yönünde yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Keskin, “Türk fındığını karalamak için başlatılan bir kampanya. Bu açıklamalar düzeltilip Türkiye’den özür dilenmeli” dedi.
Başkan Keskin, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği tarafından yapılan açıklamayı kınadıklarını ifade ederek, “Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 75'ini Türkiye karşılıyor. Türkiye’nin hem Giresun kalite, hem de levant kalite fındığı var. Ancak ülkelerinde kaliteli fındık olmaması ve Türkiye’nin birçok ülkeye fındık ihraç ettiğini bildikleri için her türlü karalama kampanyası yapıyorlar” diye konuştu. Türkiye’de fındık çeşitlerinin  analizlerden geçirildikten sonra ihraç edildiğini hatırlatan Keskin, şunları söyledi:
“ İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği neye göre açıklama yaptı bilmiyoruz. Türk fındığında aflatoksin diye bir şey yok. Olsaydı bize uyarılar gelirdi. İspanya’da Türkiye kadar fındık üretilmiyor, bizim kadar ihracat da yapamıyorlar. Türkiye sadece AB ülkelerine değil dünyanın her ülkesine fındık ihraç ediyor. Bu bir oyun ve Türk fındığını karalamak için başlatılan bir kampanya. Bu açıklamalar düzeltilip Türkiye’den özür dilenmeli.”
Fındık tüccarı İsmail Kankaya da “İspanya’nın yaptığı açıklama sadece bir karalama ve Türk fındığına karşı bir tepki. Çünkü fındık her türlü analizden geçiyor. Çok ufak bir olayda bile Avrupa ülkeleri fındık almıyor. Olayı Türk fındığı üzerinde yapılan bir spekülasyon olarak görüyorum” dedi.