GİRESUN'da Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ve Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenler için anma yürüyüşü düzenledi.
Kale Mahallesi’ndeki dernek şubesi önünde toplanan, 'Her yer Samsun, her gün 19 Mayıs, hepimiz Mustafa Kemal’iz' pankartı ve Türk bayrağının arkasında yürüyen dernek üyeleri, 'Emek hırsızlığına son, taşerona hayır', 'Dayan Soma', 'K-Ömür bitti' ve 'Onlar yandılar siz kömür sandınız' yazılı dövizler taşıdı. Başlarına siyah bantlı baret takan kalabalık, Türk bayraklarıyla sessizce Gazi Caddesi’nden Atatürk Meydanı'na geldi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından ADD üyesi Orhan Tahir Hekim basın açıklamasını okudu. Hekim şunları söyledi:
"Bugün burada Anadolu’nun kimler tarafından, niçin ve nasıl işgal edildiğini, yöneticilerinin yetersizliklerinden kaynaklanan kaprisleri uğruna birinci emperyalist paylaşım savaşında yenilen Osmanlının koşulları çok ağır olan Mondros ve Sevr anlaşmalarıyla kimlere teslim olduklarını, onlarca yıl süren savaş boyunca yorgun, yoksul ve bitkin düşen Anadolu insananın çaresizliğini anlatacak, 19 Mayıs 1919 günü yola çıkan Mustafa Kemal ve ona inananların gerçek savaşımının Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasından söz edecektik. Ancak, 13 Mayıs günü Soma’da birilerinin, 'İş kazası, kader, alınyazısı' deyip geçiştirmeye çalıştıkları ihmaller sonucunda meydana gelen cinayet içimizi yaktı, yüreğimize kor düşürdü. Bu nedenle bu mutlu günümüzü coşkuyla kutlamamıza içimiz elvermedi."
Soma’nın açıklaması yapılamayan çok büyük bir acı olduğunu kaydeden Hekim, şöyle devam etti:
"Bırakın ülkemizi, tüm dünyada her toplumu sarsacak, dayanışma duygusunu yükseltecek, düşündürecek, ortak acı çıkarılacak bir cinayettir. O emekçiler, bir avuç kömür çıkarmak için ömürlerini verdiler. Yeryüzünün yüzlerce metre altında çalıştılar, emeklerinin karşılığını asla alamadılar. Kömürün rengi hep kara idi. Ama yüzü ve bahtı kara emekçilerin kaderi ise, kanları üzerinden görkemli yaşam sürenlerin ellerinden oldu. Yasalara uygun bir cinayet, facia. Bilinmelidir ki, bu işin fıtratında gözyaşı var, çığlık var, kapanması asla mümkün olmayan çok derin bir acı var. Yapılan hiçbir işin kaderinde ölüm yoktur."
ADD üyesi Orhan Tahir Hekim, "Ortak acılarımızı öne alarak sevinçlerimizden vazgeçmesini biliriz. Savsaklama ve sorumsuzlukları 'kader' deyip ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Soma’da yaşanan cinayette yaşamlarını yitirenlerin acısını yaşarken, buruk bir şekilde kutlamaya çalıştığımız 19 Mayıs’ın anlamını, felsefesini ve ana düşüncesini asla unutmayacağız” diyerek açıklamayı tamamladı.
Konuşmanın ardından taktıkları baretleri bir süre için Atatürk anıtının önüne bırakan kalabalık, daha sonra da dağıldı.

HK(TM/SS) (FOTOĞRAFLI)